Så blev p-frågan brännhet i Västervik

Det som blivit en politisk surdeg våren 2019 sattes på jäsning i december 2016. Parkeringsavgifterna har blivit ett svårlöst problem för Västerviks politiker.

Foto:

Krönika2019-03-05 18:00

Vilket beslut politikerna än fattar i parkeringsfrågan så riskerar man kritik:

* Avslutar man försöket med fria parkeringsplatser i centrum riskerar man att göra affärsidkare och besökare i centrum besvikna.

* När man nu istället avgiftsbelägger andra parkeringsplatser i centrum får man kritik från pendlare.

* Att låta både de mest centrala parkeringarna och de populära pendlarparkeringarna vara gratis skulle väcka andra frågor: Kan man erbjuda gratis parkering utan att man tvingas spara på annan angelägen kommunal verksamhet?

* Att skjuta på ett obekvämt beslut, och låta försöket rulla på får också konsekvenser. Försöket som skulle ha varit avslutat nu innebär ett inkomstbortfall mot budget på 250 000 kronor för varje månad som det löper på, enligt kommunledningen.

Hur såg vägen till den knepiga situationen ut?

Det var vid det sista kommunstyrelsemötet innan julledigheten 2016 som politikerna startade vad som verkar ha varit ett spontant beslut: Att på försök låta ett antal p-platser i centrum bli gratis.

Ursprunget var ett medborgarförslag från Västerviksprofilen Ulf "Uffe Balla-balla" Ottosson: Gör centrum mer attraktivt genom antingen gratis parkering eller sänkt parkeringsavgift!

I tjänstemännens underlag fanns inget förslag att testa gratis parkering. Det kom istället från dåvarande ordförande Tomas Kronståhl, och antogs av en enig kommunstyrelse. När VT:s reporter Caroline Petersson efter mötet frågar om kostnaden för försöket visar det sig att den inte är känd.

Frågan är vad politikerna hade beslutat om man känt till kostnaden, och de val man skulle ställas inför två år senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om