Lambo utan höjdskräck

Lamborghini Reventón är ett lågsniffande jaktplan för gatan och inspirationen kommer från jänkarnas superhemliga Stealth B2. Formerna är lika extrema, men av två helt olika anledningar. Medan planet smyger fram i luften och är osynlig för radarn så drar italienskan blickarna till sig. Men det hade varit en fördel om supersportbilen inte upptäcktes av polisens radar - Lambon är nämligen en av de snabbaste och starkaste bestarna på markanden. Priset är nästan 12 miljoner. Ändå är alla slutsålda!

Foto:

Lamborghini2008-01-31 08:33


Stealth B2 är världens dyraste flygplan, enbart 20 exemplar tillverkades och alla är byggda i kolfiber. Lamborghini Reventón är å andra sidan världens dyraste supersportbil, enbart 20 exemplar ska tillverkas och alla byggs i kolfiber. Märker du likheten? Ja, det fattas i stort sett bara vingar och roder. Lambon låter dig nämligen toppa över 340 knutar och accelerera till hundra på 3,5 sekunder. I dessa farter är den största utmaningen att lyckas få bilen att stanna kvar på backen. Det råder alltså flygförbud.

Tjurigt namn
Lamborghinis legendariske grundare, Ferruccio, hade dålig fantasi och kom inte på något kylaremblem till sina vrålåk. Italienaren placerade därför sitt stjärntecken i fronten och vips var den stångande oxen född. Av tradition döptes även bilarna efter spanska stridstjurar: Miura, Countach, Diablo, Gallardo och Murciélago kämpade alla för sina liv på fullsatta tjurfäktningsarenor. Reventón får däremot branschfolket att börja skaka - tjuren stångade nämligen kallblodigt ihjäl matadoren Felix Guzman 1943. Med denna skrämmande historia i åtanke öppnar vi måsvingedörrarna och tar plats bakom den knubbiga sportratten. Allt andas jaktplan och de tredimensionella instrumenten visas på TFT-skärmar. Hastighetsmätaren påminner om ett horisontgyro och varvräknaren liknar en höjdmätare. Dessutom finns en så kallad "G-Force-Meter", alltså en mätare av bilens G-krafter. Sportstolarna är rejält skålade och säkerhetsbältena sitter monterade i mitten av cockpiten. Härligt udda.

Fallskärm på
Lamborghini Reventón presenteras som ett lågsniffande jaktplan därför sker pressvisningen på den italienska militärflygplatsen i Ghedi. Men något Stealth B2 för svindlande 16 miljarder kronor leker man inte med, därför får vi nöja oss med en annan sprintduell: Lamborghini Reventón vs. Tornado A200-A. Distansen är 3000 meter och frågan är om V12:ans 650 hästkrafter kan utmana jetfighterns 20 000? Duellen blev riktigt tuff och avgjordes faktiskt de sista metrarna av landningsbanan då Tornadon blåste förbi den grågröna Lambon.
Att köra Reventón är något alldeles extra och det är ett måste med tanke på att priset är bortom allt sunt förnuft: 11 846 000 kronor. Motorljudet ger gåshud och växlingarna sköts med paddlar i ratten. Fyrhjulsdriften ger ett formidabelt väggrepp och hela körupplevelsen är som ett rullande lyckopiller. Lamborghini Reventón når nya oanade höjder - men det krävs också ett fett fallskärmsavtal för att köpa den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!