Lämnade läkaryrket – satsar på glass

För ett år sedan sålde Kerstin Naidu Sjöswärd sitt äppelmusteri, då hon efter höftoperation inte orkade bära något tungt längre. Men som en minst sagt aktiv 80-åring har hon nu köpt en glasstillverkningsmaskin och nyligen gjorde hon sina första glassar.

12 april 2019 20:00

– Jag kan inte vara still, det ploppar upp nya idéer hela tiden, säger Kerstin Naidu Sjöswärd med ett stort leende.

Kerstin är född i Jönköping, uppfödd i Borås och utbildade sig till narkosläkare på universitetet i Lund.

– Det var på Lunds Universitetssjukhus jag började min bana som narkosläkare. Sedan blev det Oskarshamns sjukhus. Men så ville jag tjäna lite extra med pengar, så att jag fick jobb som narkosläkare i kungadömet Saudiarabien.

Efter två år i sydvästra Asien flyttade Kerstin hem för jobb på Universitetssjukhuset i Linköping.

- Men det blev två år till i Asien, innan jag var tillbaka i Linköping igen och här jobbade jag tills jag fyllde 67 år och blev pensionär.

I samma veva köpte Kerstin Övra Drättinge och flyttade in tillsammans med sin man Per.

– Vi letade efter något fins lantställe och tittade på ett 30-tal runt om i södra Sverige, valet fött på Drättinge och här har vi det underbart och alla människor är alltid välkomnande här, säger Kerstin Naidu Sjöswärd.

Slog sig då Kerstin till ro med vila och avkoppling? Nej.

– Jag köpte ett äppelmusteri utanför Upplands Bro, detta efter att jag sett en annons i tidningen. Året var 2007 och det här var både skoj och spännande. Folk kom hit med mängder av äpplen och det blev många liter must.

Senhösten 2017 opererade Kerstin sina båda höfter.

– Då blev jag tvungen att avyttra musteriet, då jag inte längre kunde bära så mycket längre. För ett år sedan sålde jag musteriet till Britt-Marie Lennman i Mjölkvik. Det är toppen att musteriet finns kvar i bygden, säger Kerstin Naidu Sjöswärd.

För ett år sedan gav Kerstin ut boken "Rapport från en lokalist".

– Boken handlar om lokalproducerad mat och vad man kan hitta inom en fem-milsradie och vad man måste avstå ifrån.

Efter boksläppet har Kerstin varit på ett 25-tal orter från Gävle i norr till Genarp i söder och hållit förelösningar om närodlat.

I dagarna startade Kerstin en ny verksamhet, då hennes glasstillverkningsmaskin installerades.

– I början på veckan gjorde jag min egen glass för första gången, säger Kerstin och fortsätter:

– Glassen innehåller mjölk, grädde, äggulor, havtorn och honung, allt är lokalproducerat.

Kerstin är även aktiv i KindaMat, som hon var med och startade för ett tio-tal år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell

Ämnen du kan följa