En riktig rökare

Skottland är idealplatsen för att provköra nya Land Rover Discovery 3. Här får man uppleva underbar natur med höga berg, djupa dalar och porlande vattendrag. Land Rover är en del av vardagen eftersom skottarna knappast vågar riskera att köra fast. Tänk dig själv åsynen av säckpipeblåsare iklädda tweedkavaj, knästrumpor och rödrutiga kjolar som ihärdigt knuffar på. Nej, blotta tanken ger upphov till gapskratt Frågan är om dagens testbil är "karl för sin kilt?"

Foto:

Land Rover2004-11-27 05:12

Land Rover Discovery är utan tvekan en mullig mansgris som ger ägaren både råg i ryggen och svarta hål i plånboken. Terrängegenskaperna är ett mysterium, interiören ett mästerverk, priset en förbannelse och bränsletörsten en gåta. Engelsmännen har med andra ord fått till en riktig rökare - låt oss kalla det en rullande "singel malt".

Flaggan i topp
Skottarna har länge försökt bryta sig loss från England och på samma sätt har Land Rover försökt leva sitt eget liv utan inblandning av Ford. Nu är det nämligen amerikanarna som äger varumärket och det fanns långtgångna planer på att dagens testbil skulle ha försetts med ett lastbilschassi från stormakten i väst. Men anglofilerna slog näven i bordet och nya Land Rover Discovery 3 rullar än en gång under brittisk flagg. Det innebär att interiören klappar för den klassiska livsstilen: läder/alcantarastolar är naturligtvis ett måste och atmosfären påminner om en exklusiv herrklubb. Många uppskattar den höga sittpositionen och det är bara att luta sig tillbaka i de bekväma framstolarna. Även provsittningen av baksoffan fortlöper problemfritt, men i vårt fall ligger den utvikbara vägkartan där och skräpar. Ja, "skräpar" kanske inte är rätt uttryck. Det är ju ändå tack vare den vi hittar hem till Johnnie Walker, Balck Label och Chivas Regal.

Kungen av djungeln
Ja, alla passagerare (med rätta åldern inne) kan faktiskt behöva sig något lugnande innan föraren demonstrerar kördugligheten i terrängen. Man kliver nämligen ut svettig, lomhörd och på skakiga ben efter att ha badat i lera upp till midjan och klättrat i berg med 45 graders lutning! Land Rover Discovery 3 har nämligen inte bara begåvats med spärrbara diffbromsar, hög och lågväxel - utan även luftfjädring som kan förvandla markfrigången till tjugofyra centimeter. Till alla säckpipeblåsare på bushumör och bakåtvänd tweedkeps kan vi även avslöja att prestandan är fullt tillräcklig. Under huven arbetar nämligen en vinkelåtta på 295 hästar som tangerar hundrastrecket på 8,6 sekunder och vars toppfart är 190. Priset för vår testvagn lär garanterat tömma penningpungen på alla karlar i kilt, eller vad sägs om 523 400 kronor. Å andra sidan drar sig inte de keltiska snåljåparna för affären och det om något måste vara ett gott betyg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!