Låt fyrverkerier bli årets höjdpunkt igen

Nu har vi precis lämnat ett decennium bakom oss och kliver in i ett nytt. Ett nytt decennium som vi ser med spänning och tillförsikt fram emot.

Fyrverkerier är fint, men när raketer och smällare används till förstörelse slår det mot många, menar skribenten.

Fyrverkerier är fint, men när raketer och smällare används till förstörelse slår det mot många, menar skribenten.

Foto: Bertil Ericson/TT

Insändare2020-01-11 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det gamla året slutade inte speciellt bra med tanke på alla fyrverkerier som medvetet och ibland omedvetet riktas fel så människor kommer till skada. 

På väldigt många ställen i Sverige har raketer riktats mot både blåljuspersonal och privatpersoner. I Lilla Edet som exempel var en barnfamilj på väg hem från sin semester på Teneriffa. När de kommer åkandes kliver några ungdomar ur bilen och avfyrar medvetet raketer mot deras bil. Tack och lov kom ingen till skada men detta är skandal och omdömeslöst. 

Många tycker det är en självklarhet med nyårsfyrverkerier men då måste man kunna sköta dessa så varken djur eller människor skadas. 

När jag växte upp var fyrverkerier årets höjdpunkt. Man stod där och tittade på hur himlen förvandlades till ett blixtrande fenomen. Ingen fyrade av på ofog som idag och ingen kom heller på tanken att göra detta utan vi hanterade smällare och raketer med respekt. 

Jag är inte för ett förbud mot fyrverkerier men jag förstår att myndigheterna försöker försvåra försäljningen så mycket som möjligt tack vare att det finns människor som är ute efter att förstöra. 

Om bara alla människor kunde visa hänsyn och respekt och hantera raketerna varsamt så skulle det återigen kunna bli ett himlasprakande fenomen på himlen, en gång per år och myndigheterna slapp att göra försäljningen svårare för med handen på hjärtat är det endast ett fåtal människor i vårt land som är ute efter att förstöra, en förstörelse de skötsamma får ta konsekvenserna av.

Läs mer om