Låt inte våld bli lösningen i coronatider

Jag läste en artikel om att våldet i nära relationer hade ökat på grund av coronakarantänen i Kina. Antalet anmälningar hade på kort tid tredubblats efter det att karantänen infördes där.

I karantäntider har våld i nära relationer ökat i Kina. Låt det inte bli så här, utan ta hand om varandra, värnar skribenten.

I karantäntider har våld i nära relationer ökat i Kina. Låt det inte bli så här, utan ta hand om varandra, värnar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-03-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska det bli samma scenario i Europa? Länder stänger gränser, människor är rädda och samhället är i kris. Besöksförbud införs, skolor stängs, mataffärernas hyllor lyser tomma på grund av bunkring, kultur- och idrottsevenemang ställs in.

Media rapporterar det som experterna föreslår som åtgärder. Politiker fattar beslut utifrån bästa förmåga. Tempot är extremt högt och risken är stor att allt går åt pipsvängen. Med corona och klimatet och livet i stort. 

Då måste vi komma ihåg att kriser har vi klarat förr. Samarbete, sunt förnuft och lugn är receptet. Människan är den enda levande varelsen som kan reflektera över sitt eget beteende och med förnuftet och samarbete förändra sitt sätt att leva för att överleva och gynna artens fortlevnad. Anpassa sig helt enkelt. 

Låt oss gå samman och fokusera på att skydda riskgrupperna nu. Äldre och de som har underliggande sjukdomar (hjärt- och kärlsjukdomar, astma med mera). Uppdraget för oss alla måste vara att plana ut smittspridningen på alla möjliga sätt genom att vi helt enkelt inte träffas och ses lika ofta under en tid. Virus finns alltid som hot och det tar tid att få fram vaccinationer. Allas immunförsvar måste stärkas. Ät bra mat, vila och var ute och rör på dig i friska luften om du kan. Ha fullt fokus nu på att skydda riskgrupperna och stärka ditt immunförsvar så att du inte blir sjuk. 

Du måste försöka finnas där för de som behöver din hjälp. Tillsammans klarar vi detta och låt inte våld bli lösningen i din nära relation. Det är ingen lösning. Det skadar och förstör människor ännu mer. Hot och kränkningar likaså. Inkludera mera så att vi alla fungerar som de flockdjur som vi är. Grundläggande behov är det som vi allra först måste tillgodose för alla medborgare. Sedan får kultur och idrott komma när det är möjligt. Vi klarar det tillsammans! 

Tack för ordet och för att jag fick låna dina ögon och din tid. Vi måste klara oss igenom denna kris tillsammans 

Ingela Nilsson Nachtweij 
Agronom och naturbrukslärare, Vimmerby