Låt oss göra Vimmerby lite säkrare

För att få anställning idag i många yrken inom exempelvis skola och vård krävs enligt lag att den arbetssökande uppvisar utdrag från Polisens belastningsregister.

Utdrag ut belastningsregistret bör krävas även för dem som transporterar inom kommunal verksamhet, som skolskjutsar och färdtjänst, tycker skribenten.

Utdrag ut belastningsregistret bör krävas även för dem som transporterar inom kommunal verksamhet, som skolskjutsar och färdtjänst, tycker skribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2019-11-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ökar tryggheten för barnen som är ålagda att gå i skola, för alla som av olika skäl är hänvisade till sjukvård och omsorg, deltar i daglig verksamhet, för föräldrar som sänder sina barn till skolan och för anhöriga till alla andra som berörs.

Men alla anknutna tjänster omfattas inte idag av kravet om utdrag ur belastningsregistret.

Transporterna till och från skolan med skolbussen, eller färdtjänsten våra gamla tar omfattas inte av det. Inte heller sjukresor och arbetsresor för många med funktionshinder omfattas av kravet.

Låt oss ändra på det!

Våra barn, gamla, sjuka och funktionshindrade ska självklart kunna känna sig lika trygga på väg till och från de olika destinationerna också!

Vänsterpartiet i Vimmerby lämnar därför in en motion om att krav på utdrag ur belastningsregistret ska krävas för den som arbetar med transport i kommunal regi av människor till och från, skola, vård, daglig verksamhet och liknande.

Enklast sker detta genom att kravet ställs i den kommunala upphandlingen av transporterna.

Det är inte omöjligt att redan upphandlade transporter kan få samma bestämmelse om vi tar kontakt med berörda företag och frågar om de inte rycker det är ett rimligt krav som kan genomföras omgående.

Låt oss göra Vimmerby lite säkrare och tryggare!