Det finns en utbredd missuppfattning om att lek och lärande är olika saker: ”Sluta lek och gör läxan i stället”. Men Mattias Ribbing som är trefaldig svensk mästare i minne vill slå hål på den myten. För att få ett superminne behöver man nämligen fantasi. Och trots att minnesträning kan låta komplicerat så handlar det väldigt mycket om att kunna föreställa sig saker.
För barn som fantiserar i sina lekar sker det här helt naturligt. Föräldrar bör därför verka för att barnen har tid att leka så mycket som möjligt, menar Ribbing.
- Att kunna fantisera, eller visualisera som vi kallar det, är grunden till effektiv minnesträning.
Mattias förklarar att hjärnan kan ta in mycket mer information om det sker via bilder än när man exempelvis tvingas rabbla textmassa. Han tipsar därför om att barn ska uppmuntras att tänka i bilder i inlärningsprocesser i skolan – precis som de gör när de leker och bygger världar. Att fantisera ihop en inre film om romarriket eller big bang är exempelvis jättebra sätt att komma ihåg fakta.
Hjärnträning för barn är alltså inte ytterligare en aktivitet som ska läggas in i ett redan pressat familjeschema. Mycket handlar i stället om att ge utrymme för leken. Att helt enkelt låta barnen bli lekexperter. En av de viktigaste nycklarna kan också vara att ta ett steg tillbaka, menar Mattias Ribbing.
- Att gå ifrån att vara en aktiverande förälder till att vara en tillgänglig förälder. Det betyder att föräldrar bör finnas till hands när man verkligen behövs, men utan att storma in och styra i barnens lek. Det är fantastiskt att bara sitta och titta på barn som leker fritt. Det är hjärnträning de sysslar med då.
Trots att Mattias numera är minnesmästare beskriver han sig själv som en medelmåtta i skolan och en gång har han testat sitt IQ:
- Det var vid mönstringen och det gick faktiskt rätt dåligt.
Han blev intresserad av pedagogik och hjärnträning när han arbetade som lärare efter gymnasiet och som 28-åring började han medvetet träna upp sin egen inlärningsförmåga. På tio månaders träning fick han den officiella titeln ”Sveriges bästa minne” och har därefter ägnat sitt liv åt att sprida kunskap, genom bland annat böcker och föreläsningar, om hur alla kan träna upp sitt minne. Men i den senaste boken "Smart föräldraskap" börjar han alltså i andra änden genom att visa hur barn kan få möjlighet att göra på bästa sätt från start – i princip genom att aldrig sluta leka.
- Tänk att ha med sig kunskapen om hur man bäst lär sig saker redan från början. Mina betyg hade sett helt annorlunda ut då.
Mattias framhåller också att det är viktigt för hjärnans utveckling att barnen har tråkigt ibland.
- Till och med när barn gråter av tristess fyller det en funktion. Kroppen och sinnena slappnar av efter gråt och då ser de allt på ett nytt sätt och hittar nya vägar.
Vad svarar du dina egna barn när de säger att de har tråkigt?
- Jag säger "Vad kul!. Då kommer det snart att dyka upp någon spännande idé i ditt huvud."
Mattias poängterar också att det ofta inte är bra att kliva in och lösa barnens problem.
- Vi kan inte lära barn att fatta bra beslut genom att fatta beslut åt dem. De behöver tänka själva. Jag tycker om att titta på mina barn när de är på väg att göra något dumt. Att se hur de överlägger med sig själva. Vi förstör den processen om vi rättar dem eller hjälper till innan de själva hunnit tänka efter.
Konsten är alltså att som förälder se till att barnen har mycket tid att leka och klura. Kanske innebär det bland annat att ta bort någon organiserad aktivitet.
- Alla familjer är unika och behöver olika saker, men jag tror att många föräldrar med gott samvete skulle kunna vara lite latare.
Ålder: 39 år.
Titel: Författare, minnesmästare och populär föredragshållare.
Aktuell: Med boken ”Smart föräldraskap – stärk ditt barns lärande; fokus och kreativitet”. I boken tipsas bland annat om hur familjer får en harmonisk vardag med mer tid över. Här finns roliga lekar och verktyg som gör att föräldrar kan hjälpa sina barn att själv klara läxan, hitta den egna motivationen och behålla lugnet i tuffa situationer.
Bor: I byn Kloster i Dalarna.
Familj: Frun Christine och två barn, Malkolm och Jonatan, sju och fyra år gamla.
Så maximerar du barns inlärningsförmåga
+ Maximera tid för fri lek.
+ Inspirera barnen att tänka i bilder och kanske skapa egna filmer av information de behöver lära sig i skolan.
+ Visa att ni är i samma lag och döm inte barnens idéer.
+ Förberedelse och eftersnack är nycklar till barnens lärande. Förbered vad som behöver göras och gå igenom i efterhand.
+ Det är ingen idé att försöka lära ut något till ett barn som har ett utbrott. Två timmar efter utbrottet är ofta en bra tid för lärande, då kan man prata om hur man ska göra nästa gång för att det ska bli bättre och så har både barnet och föräldern lärt sig något.
+ Undvik helst straff och mutor, eftersom det gör lärande till ett arbete. Då minskar den inre motivationen, visar forskning.
+ Kom ihåg att gråt kan vara bra och utvecklande för barnet. När ett barn inte klarar av något kan de gråta av frustration. Men därefter kommer avslappning och hjärnan hittar nya sätt att lösa problemet. Alternativt följer ett viktigt sorgearbete som gör att barnet kan acceptera att det är fruktlöst och sedan gå vidare.
+ Låt barnen ha tråkigt, då kommer ofta de bästa idéerna.
Källa: Mattias Ribbing