Nytt hopp för fågelvännerna

Liten ljusning för fågelvänner i vindkraftsärendet. Nu tar överdomstolen upp tillståndet.

Företaget Eurowind vill få bygga åtta vindkraftverk i Lervik mellan Totebo och Hjorted. Nu har Mark- och miljööverdomstolen medgivit prövningsbeslut, vilket ger lite hopp till de föreningar som överklagat beslutet.

Företaget Eurowind vill få bygga åtta vindkraftverk i Lervik mellan Totebo och Hjorted. Nu har Mark- och miljööverdomstolen medgivit prövningsbeslut, vilket ger lite hopp till de föreningar som överklagat beslutet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lervik2019-04-02 09:28

Den långdragna tvisten mellan Eurowind Energy, som vill bygga vindkraftverk i Lervik mellan Hjorted och Totebo, och flera naturorganisationer går nu vidare.

För ungefär ett år sedan fick planerna grönt ljus av kommunfullmäktige och av länsstyrelsen i Kalmar län.

Då överklagande bland annat Tjust fågelklubb och Naturskyddsföreningen länsstyrelsens beslut. Men Mark- och miljödomstolen avslog deras överklagan och hoppet för naturföreningarna stod då till ett prövningsbeslut i Mark- och miljööverdomstolen. I början av mars beviljades man prövning.

– Det känns bra och beslutet om prövning är korrekt, det finns många skäl till det, säger Larsgunnar Nilsson som är ordförande i Tjust fågelklubb.

Han säger att prövningsbeslutet är ett steg i rätt riktning för fågellivet.

– Vi har stora förhoppningar om att det ska gå vägen den här gången. Vi är några ideellt engagerade som försöker driva det här för naturens skull, inte för vår egen. Ska vi asfaltera hela Sverige till slut?, frågar han sig.

Enligt Larsgunnar Nilsson är det främst tjäderpopulationen i området som skulle vinna på att byggnationen av vindkraftverken inte blev av.

– Tjäderpopulationen är unik för Kalmar län, om inte till och med för vår del av Götaland. Vi måste bevara det som finns.

Under måndagen skickade man in svar på de synpunkter som vindkraftsbolaget hade på föreningarnas underlag. Än är det inte klart när beslut i frågan kommer.

– Det här är den sista instansen i Sverige. Om det inte går nu får vi väl försöka ta det vidare till EU, men exakt hur vet jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!