Räven & Osten utmanar i VM

VM nästa. Efter SM-framgångarna höjer Räven & Ostens ägare, Matilda Johansson ribban och ställer tre av sina ostar inför världsomfattande konkurrens.

Lida vit ska vändas varannan dag. "Inte en mögelfläck", säger Matilda Johansson med lättnad i rösten.

Lida vit ska vändas varannan dag. "Inte en mögelfläck", säger Matilda Johansson med lättnad i rösten.

Foto: Charlotte Madestam

Lida2018-11-01 20:00

Slingrande grusvägar tar oss till den lilla byn Lida, i utkanten av Järnforsen. Plötsligt, som i ingenstans dyker det upp, det lilla gårdsmejeriet Räven & Osten som Matilda Johansson startade 2013.

Precis som hennes ostar får ligga till sig hade hennes idé fått mogna flera år innan hon förverkligade tanken på att starta ett eget ysteri.

– Jag läste en artikel 2004 om en kvinna i Jämtland som hade en getgård. Jag fick komma och praktisera hos henne den sommaren och då förstod jag vad det handlade om, vad det var för slags hantverk. Efter några år var det både läge och idén fanns kvar, då tyckte jag "jag ska prova i alla fall".

Lida Blå, Lida Vit och Rävens lilla röda är Räven & Ostens starkaste startfält. Inte minst Lida Blå som för ett par veckor sedan imponerade på juryn så pass att den tog guld i SM i mathantverk, som arrangerades av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.

– Den är tryggast att tävla med, säger Matilda Johansson. Den lagras längre tid, i tre–fyra, kanske fem månader, så det är lättare att pricka in formtoppen. Och så har den mycket smak, så jag tror att den tilltalar fler.

Nu kuggar Matilda Johansson upp ytterligare ett snäpp genom att skicka ostarna till VM som avgörs i Norge i helgen.

– Jag har egentligen inte tänkt att medverka utanför Sverige, utan håller mig mest lokalt i Småland. Men så fick jag höra andra branschkollegor som anmält sig och tyckte att det lät kul, säger Matilda Johansson, som i väntan på världsmästerskapet presenterar sina ostar extremt lokalt genom att medverka på Astrid Lindgrens Världs höstmarknad den här veckan.

Vad tror du om förutsättningarna att lyckas också i VM?

– Vet egentligen inte alls, beror på en rad saker, exempelvis juryns kriterier och ostarnas dagsform. Att jag skickat dem till Norge är en viss osäkerhetsfaktor, jag vet ju inte hur de mår när de kommer fram. Och jag har egentligen ingen aning om hur stor konkurrensen är på en tävling som omfattar hela världen. Visst, det är många deltagare även i SM, men inte så många i varje kategori. I VM lär deltagarantalet vara stort. Större än i SM i alla fall.

Blir det här sista tävlingen för året?

– Ja, nu står jag mitt uppe i julbestyren. Ostarna som ska säljas till jul är för visso redan gjorda många av dem, men så måste jag redan börja tänka på att det kommer en sommar 2019.

Första möglet på Lida blå har börjat visa sig efter fyra-fem dagar, men den totala lagringen är tre-fem månader.
Första möglet på Lida blå har börjat visa sig efter fyra-fem dagar, men den totala lagringen är tre-fem månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om