SM-guld till blåmögelost

Osten Lida Blå föll juryn i smaken när SM i Mathantverk avgjordes. Räven & Ostens ägare Matilda Johansson fick åka hem med en skimrande guldmedalj runt halsen.

När SM i Mathantverk avgjordes tog Räven & Ostens ägare, Matilda Johansson hem guldmedaljen med Lida Blå.

När SM i Mathantverk avgjordes tog Räven & Ostens ägare, Matilda Johansson hem guldmedaljen med Lida Blå.

Foto: Stephane Lombard

Lida2018-10-19 22:08

Blåmögelosten Lida Blå har befäst en topplacering i SM-tävlingen – premiäråret blev det guld, andra året silver och nu guld igen. Ett fantastiskt resultat, som visar att det inte var en tillfällighet, utan att osten verkligen går hem hos juryn.

– Den här gången blev jag extra glad över motiveringen. Det var väldigt fint skrivet "att man försökt hitta fel, men inte funnit några". Det är förstås jätteroligt att höra och jag blir uppriktigt glad över att mina ostar uppskattas, inte bara av konsumenterna utan också av folk i samma bransch. Det ger lite tyngd bakom, att den bedöms på en professionell nivå.

SM i Mathantverk avgjordes i Malmö den här gången. Det var tredje gången Matilda Johansson ställde upp och den här gången var hon på plats för att representera sina ostar.

– Jag tävlar ju med flera ostar, även Rävens Lilla Röda och Lida vit, som också bedömdes och utifrån det kan jag produktutveckla dem. Det är konstruktiva omdömen som är värdefulla att få av personer som kan mathantverk.

Juryns motivering

Vi har verkligen försökt att hitta fel, men inte funnit några! En fantastiskt balanserad och uttrycksfull smak, smälter som smör i munnen. Len, mjuk, snäll, söt, finstämd och välbalanserad sälta. God nötighet. Syrlig doft, krämig med viss kornighet, gräddig, lång eftersmak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!