Tillbaka till rötterna i lilla Lida

1904 stod 15-åriga Ellen på ett gungande skepp på väg mot en ny kontinent och ett nytt liv. I helgen gjorde hennes barnbarn den omvända resan och besökte sina rötter i Lida utanför Järnforsen.

Släktingarna samlades vid Räven och Osten.

Släktingarna samlades vid Räven och Osten.

Foto: privat

Lida2018-06-25 19:00

Istället för den långa resan på havet tog Miriam Carlson tillsammans med sin man Patric Crocket flyget från Kansas i USA och letade sig till rötterna i Smålands inland. I Lida mottogs hon av ett 50-tal släktingar, en av dem var sysslig Gunilla Sigvardsson.

– Mirimar har säkert varit här sju gånger i Sverige, berättar Gunilla.

– Nu handlade just om att komma hem till rötterna och för att träffa oss. De ville ta bilder, filma och intervjua oss. Miriam håller i en släktforskningsgrupp där de har koll på alla släktingar tre generationer tillbaka och vet allt om alla. Mäktigt tycker jag själv.

Historien började med att sex av totalt 11 syskon emigrerade från Lida till USA i början av sekelskiftet.

– Det är tack vare Ellen som vi släktingar har kontakt, menar Gunilla.

– Hon var den enda tjej som åkte. Under åren skrev hon många brev hem och kom ofta och hälsade på. Det är fascinerande att de beslutade sig för att åka, när man väll satt på båten mot Amerika fanns det ingen återvändo.

Gunillas farfar var en av de syskon som stannade kvar och tog så småningom över gården.

– Han saknade sina syskon och framförallt Ellen. Under uppväxten kom jag ihåg att vi hade amerikabesök nästan var enda sommar. Då tyckte man att det var självklart. Men det var mest den äldre generationen som åkte så nu får vi besök någon enstaka gång. Det kändes väldigt kul att ha dem här, det är som att man har känt dem hela sitt liv.

Miriam Carlson och Patric Crocket från USA är på rundresa i Sverige.
Miriam Carlson och Patric Crocket från USA är på rundresa i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!