130 mjölkkor och kalvar dog i branden

Under natten till onsdagen utbröt en förödande brand på Vretagymnasiet. Cirka 130 mjölkkor och småkalvar dog. Polisen ska nu försöka ta reda på vad som orsakade branden.

Ladugårdsbyggnaden gick inte att rädda. Brandmännen fick koncentrera sig på att förhindra att branden spred sig.

Ladugårdsbyggnaden gick inte att rädda. Brandmännen fick koncentrera sig på att förhindra att branden spred sig.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Linköpings kommun2020-01-15 14:09

Klockan 03.32 på onsdagen gick ett automatiskt brandlarm på naturbruksgymnasiet Vreta utbildningscentrum, cirka tio kilometer nordväst om Linköping. Det stod snart klart att det rörde sig om en omfattande brand i en byggnad för nötkreatur.    

– Det är en fullt utvecklad brand. Det är ganska kaotiskt på plats. Vi jobbar för fullt, bland annat med att dra vatten, sade Stefan Hagdahl, inre befäl på räddningstjänsten vid 05-tiden på morgonen. 

Rökutvecklingen var kraftig och räddningstjänsten uppmanade boende i trakten av Ljungsbro att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. 

Trots stora ansträngningar kunde inte brandmännen rädda de cirka 130 nötkreatur – cirka 100 mjölkkor och 30 småkalvar – som fanns i byggnaden. 

Korna hade mjölkats som vanligt mellan klockan 00.30 och 01.00 den aktuella natten. Eleverna som mjölkade lade inte märke till något misstänkt, vilket talar för ett hastigt brandförlopp.   

– Det brann för fullt när vi kom till platsen. Det fanns ingen chans att rädda djuren, sade Thomas Adolfsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Brandmännen fick inrikta sig på att förhindra att branden spred sig vidare till andra byggnader. Vid 07-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att man påbörjat eftersläckningsarbetet. 

På morgonen fick de cirka 440 gymnasieeleverna och de 110 anställda på skolan besked om att undervisningen ställs in, förmodligen under resten av veckan. LRF erbjöd sig att hjälpa gymnasiet med att lösa de praktiska delarna i undervisningen. 

Polisen uppgav att det inte finns något som tyder på att branden var anlagd. 

– Men vi kommer självklart att göra en teknisk undersökning. Det är inte säkert att den kan genomföras i dag (läs på onsdagen) eftersom det kan vara för varmt, sade Daniel Axelsson, chef för Linköpingspolisens enhet för grova brott. 

En anmälan om mordbrand upprättades. Detta för att polisen ska kunna utreda vad som orsakade branden. 

– Det är mer av formella skäl som en anmälan har upprättats. Det är för att vi ska kunna göra en teknisk undersökning. Rubriceringen innebär inte att vi misstänker att branden är anlagd. 

Ingen människa kom till fysisk skada i branden.   

Cirka 100 mjölkkor och 30 småkalvar dog i branden i en byggnad på Vreta utbildningscentrum.
Cirka 100 mjölkkor och 30 småkalvar dog i branden i en byggnad på Vreta utbildningscentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!