"Ambitionen var aldrig att bli störst"

På lördagskvällen vibrerade Saab arena av sång när 3000 personer från Joyvoice bildade Sveriges största kör.

15 december 2018 22:24

Förutom körer från Östergötlands alla kommuner, Ydre undantaget, medverkade Joyvoicekörer från hela landet. I publiken satt 5000 åskådare, på ena långsidan stod 3000 körmedlemmar och sjöng så rinkens is hotade smälta. De var många, ändå saknades 20 000.

– Det är ingen stor skillnad på att leda 20 eller 3000 körsångare. Man måste vara lika tydlig. Det är nästan lättare att hantera en stor grupp eftersom alla förstår att det inte finns utrymme för några frågor eller åsikter, säger vd:n Hanna Rydman innan konserten.

Joyvoice startades 2014 i Linköping av Hanna och hennes partner Calle Bäck. I dag har företaget 250 körer runt om i landet. Joyvoice har växt helt av egen kraft. Ambitionen var aldrig att bli störst, det bara blev så.

– När någon skriver till oss och frågar "Kan ni inte öppna i Malung?" så svarar vi alltid "Jo, det är klart att vi ska öppna i Malung". Vi anställer en körledare och kör.

Joyvoice har fått flera förfrågningar om att öppna i andra nordiska länder.

– Och ja, det är klart vi ska det. Sådär kommer vi nog hålla på, tror jag.

Lördagens konsert var planerad efter att Misha, Hanna och Calles nioveckorsbäbis, skulle kunna ammas varannan timme. Misha var en glad överraskning för paret.

– När jag tittade på stickan var konserten det första jag tänkte på. Shit, när kommer jag att föda och vad innebär det för konserten? Det är lite typiskt för mig, säger Hanna Rydman med ett skratt.

Misha, som i magen blev van vid både altstämmor och tonartshöjningar, är en van köråskådare. På körrepen deltar han iklädd stora hörselskydd.

– Jag skulle bli förvånad om han inte blir musikalisk med all den här sången runt sig..

På lördagens konsert bjöds publiken på en jul- och popblandning. Aviciis "Wake me up" blandades med klassiker som "Stilla natt".

– En bra körlåt för Joyvoice är en låt som från början inte är en typisk körlåt.

För ni är inte som alla andra körer?

– Haha, lite så. Och det är inget trots i det. Låtarna vi sjunger är helt enkelt såna jag gillar.

Efter en dag full med soundcheck och genrep så tystnade publikens sorl och konserten kickades igång. Längst fram stod Hanna Rydman.

– Till skillnad från vad många tror slappnar jag av när konserten börjar. Då är allt färdigt och förberett. När jag hälsat publiken välkommen och vänder mig mot kören, då sker en känslomässig smäll och jag får hålla tårarna tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg