Anordnar läger inför skolstarten

Veckan innan skolstart anordnas det ett läger kallat "Systerveckan" som riktar sig mot tjejer som ska börja första året på gymnasiet i Linköping. Lägret är till för att stärka unga tjejers självkänsla och anordnas av föreningen Storasystrarna.

12 maj 2019 08:00

Lägret anordnas i Tannefors center och har plats för 24 deltagare. Det arrangeras veckan innan skolstart, från måndagen till lördagsmorgonen. Dagarna kommer bestå av bland annat föreläsningar och olika övningar som är skräddarsydda till var dags tema. Det anordnas även en fysisk aktivitet varje dag.

– Självkänsla kommer genomsyra varje aktivitet. Vi lägger stor vikt vid att det inte ska handla om prestation och konkurrens, säger Linda Wennerström, som är en av arrangörerna till lägret.

Syftet med lägret "Systerveckan" är att peppa unga tjejer inför första året på gymnasiet och framtiden.

– Av egen erfarenhet så vet jag att det kan vara väldigt svårt att slitas från det säkra man har byggt upp i nian tillsammans med sin klass och sedan börja på gymnasiet som kan kännas väldigt svårt och läskigt, säger Wennerström.

Till lägret söker arrangörerna även mentorer som arbetar i Linköping. Mentorerna ska paras ihop med varsin deltagare för att träffas vid tre tillfällen under hösten. Wennerström förklarar att meningen med mentorerna är att de unga tjejerna ska skapa en kontakt med någon utanför deras sociala krets och att mentorerna ska få en bild utav de unga tjejernas liv.

– Det är ett ömsesidigt mentorskap. Personerna vinner på att lära sig om varandras erfarenheter.

Utöver lägret anordnar även den ideella föreningen Storasystrarna workshops på olika skolor och filmar Youtube-videos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa