Årets första bäbis hade bråttom

Bara åtta minuter efter midnatt kom årets första östgötska bebis på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hanna Englund och pappa Niklas Lingesten njuter av de första timmarna med en helt ny bekantskap, Dottern Zelda.

Hanna Englund och pappa Niklas Lingesten njuter av de första timmarna med en helt ny bekantskap, Dottern Zelda.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2019-01-01 16:00

Zelda Helena Lingesten kom till världen redan åtta minuter in på det nya året. En pigg liten tjej som är 50 centimeter lång och 3 550 gram tung.

– Vi kom in till sjukhuset vid kvart över nio på nyårsaftonens kväll, och då började den aktiva förlossningen som var ganska kort, berättar mamma Hanna Englund som håller om sitt andra barn.

Hela familjen, som bor i Linköping, är hemma redan på nyårsdagens förmiddag. Ett val som kändes självklart efter en okomplicerad förlossning.

– Det är väl för att jag fått barn tidigare och kände att jag hade den erfarenheten. Sedan får man ju mycket bra information som vi tar med oss.

– Hanna var en riktig hjälte, säger pappa Niklas Lingesten.

Om Zelda fötts bara några minuter tidigare hade hon istället för att bli ett januaribarn blivit ett decemberbarn och varit minst i klassen så småningom.

– Vi har diskuterat det där och sagt att vi egentligen borde ha tänkt på det när vi bestämde oss för att skaffa barn. Vi borde ha väntat en månad för att vara på den säkra sidan, skrattar Hanna.

– Jag tror att det påverkar, men man längtar så mycket efter sitt barn att det ändå gärna får komma tidigare, fortsätter Hanna.

Namnet Zelda för tankarna till en välkänd TV-spelsserie. Mamma Hanna sticker inte under stol med att det är därifrån namnet är hämtat.

– Vi är fascinerade av spel och böcker. Så det handlar till en del om nörderi helt enkelt. Zelda var ett av de första TV-spelen som gjorde mig helt hänförd. Så det är något som har en starkt positiv känsla.

Tillsammans i soffan.
Tillsammans i soffan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!