10 000 ton jord ska saneras

I maj börjar saneringsarbetet på allvar efter det gamla tvätteriet i Tannefors. Totalt räknar kommunen med att 10 000 ton schaktmassor måste transporteras bort.

Linköping2013-04-20 04:06

Bengt och Birgitta Berglund bor i det yttersta radhuset på Färgaregatan och det är under deras hus som ett av de mest komplicerade momenten väntar i saneringsarbetet.
- Men det känns skönt att vi är framme i det skeendet att saneringen påbörjas.
Det har ju varit prat om det sedan 2007, säger Bengt Berglund.
Att sanera marken har varit målet sedan föroreningarna bekräftades 2007. Tvätteriet som låg där nu 11 radhus, en park och en garagelänga ligger hade verksamhet i ungefär 70 år. I marken finns stora mängder lösningsmedel.

Farliga ämnen i marken
- De som har bott här har exponerats för miljöfarliga ämnen, men i så låga nivåer att det inte är någon hälsofara. Men Naturvårdsverket ser det här som en stor föroreningskälla med spridning till Stångån och därför har man gått in med 30 miljoner kronor till saneringen, säger Per Hübinette, projektledare på Structor.
De närmsta veckorna kommer förberedande arbete genomföras, redan har man fällt stora träd i parken nedanför radhuslängan. I mitten av maj påbörjas schahtningsarbetet.
- Det vi gräver upp kommer vi att forsla bort direkt. Det ska inte bli liggande, utan körs till Gärstadverket och de mest förorenade massorna körs till en anläggning i Norrköping, säger Ulf Johansson Lorin, avdelningschef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om