150 000 invånare i november

Linköping kommer att nå en befolkningsmängd på 150 000 invånare i november 2013 och det långsiktiga siktet är inställt på 200 000 invånare inom en överskådlig framtid. Idag har Linköping en befolkning som uppgår till 148 825 invånare.

Linköping står inför stora utmaningar när befolkningen växer.

Linköping står inför stora utmaningar när befolkningen växer.

Foto:

Linköping2013-04-10 06:39


Enligt den senaste befolkningsstatistiken från prognosmakarna på statistikkontoret i kommunen kommer man att nå rekordnivåer på flera håll och kanter. På kommunstyrelsemötet igår presenterades en rapport som handlade om befolkningsprognosen fram till 2022.
Under 2013 ser det ljust ut och man går mot en rekordökning på drygt 1 550 fler invånare vilket ska jämföras med ökningen förra året som låg på  1 175 invånare. Men på lite längre sikt planar befolkningsökningen ut till ett blygsamt genomsnitt på 622 personer per år.

Motverka segregation
Men allt är inte positivt med befolkningsökningen. De kommande tre åren kan bostadsmarknaden komma utgöra en broms för inflyttningen till kommunen enligt den framlagda rapporten. Enligt befolkningsprognosen behövs det årligen byggas cirka 600 bostäder i Linköping.
Men 2012 färdigställdes endast 349 bostäder.
Dessutom växer trångboddheten och antalet förskoleplatser svarar inte upp mot behovet i alla bostadsområden.
- De kommande tre åren kan bostadsmarknaden komma utgöra en broms för inflyttningen till kommunen står det i rapporten och det bekräftar vad vi socialdemokrater sagt tidigare.
Vi tog upp och fick igenom att kommunstyrelsen ska se över så  snart som möjligt hur Linköping kan möta vår växande befolkning när det gäller byggande och att motverka segregation, säger oppositionsrådet Lena Micko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om