150-160 operationer kan ställas

150-160 operationer kommer att ställas in om det blir strejk nästa vecka. - Det är planerade operationer vid Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset som ställs in - inte den akuta vården, säger Christer Andersson, chefläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Linköping2013-04-27 04:07

Landstinget i Östergötland räknar nu med värsta scenariot strejk nästa vecka och gör sig redo för att ställa in planerade operationer. Fackförbundet Kommunal har varslat om att ta ut 36 undersköterskor och steriltekniker vid de steriltekniska enheterna på US och Vrinnevisjukhuset i strejk.
- Till antalet är det inte så många personer som man tar ut i strejk men de är en mycket viktig del av sjukhuset. Lekmannamässigt kan man beskriva det som att sterilenheterna tvättar alla operationsinstrument, säger Mats Uddin, personaldirektör på Landstinget Östergötland.

19 ska arbeta trots strejk
Av de 36 som varslats om strejk kommer 19 personer att arbeta ändå.
- Vi har beordrat skyddsarbete, eftersom det finns fara för människors liv. eller risk för bestående ohälsa. Våra akuta operationer måste prioriteras och därför tar jag in 19 medarbetare som egentligen är i strejk, säger Mats Uddin.Om inget samförstånd nås mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting bryter strejken ut natten till måndagen klockan 00.00. För landstinget innebär det att 150-160 inplanerade operationer ställs in nästa vecka. Akut vård och akuta operationer kommer att kunna genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om