2 000 nya bostäder i Skäggetorp

Planerna på att bygga ut och bygga ihop Skäggetorp med Tornbyområdet fortsätter nu det framgår av den plan som samhällsbyggnadsnämnden tagit för ett öppnare och mer varierat Skäggetorp.

Elias öppnar för en boendekarriär även i Skäggetorp och då behövs det fler bostäder och fler boendeformer. Foto: Tommy Pettersson

Elias öppnar för en boendekarriär även i Skäggetorp och då behövs det fler bostäder och fler boendeformer. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-12-22 11:40

Programmets huvudsyfte är att ge förslag på hur bebyggelse och gemensamma ytor såsom torg, parker och gator kan utvecklas. En omfattande dialog med boende och verksamma i stadsdelen har genomförts och ligger till grund för programförslaget.

Nya vägar

Skäggetorp ska bli en öppnare och mer varierad stadsdel. Med ny bebyggelse samt nya vägar och entréer ska området bli mer inbjudande att besöka. Tvåtusen nya bostäder ska byggas på huvudsakligen ny mark. Det visas av det planprogram för Skäggetorp nämnden ska besluta om. Planprogrammet innehåller även nya stråk för gång- och cykelvägar, mötesplatser och upprustning av befintlig bebyggelse.

- Linköping ska bli en mer sammanhållen kommun och en positiv utveckling i Skäggetorp är viktigt för att vi ska nå vår ambition. Med utvecklingen av Skäggetorp kan vi också säkerställa att Linköpings positiva utveckling även kommer Skäggetorp till del, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Tornbyvägen rätas ut

Till de mer påtagliga förändringarna hör en ny infartsgata som ska byggas rakt in i området från Bergsvägen, där även Tornbyvägen rätas ut. Gatan fortsätter in mot Allaktivitetshuset vid Skäggetorpsskolan. I övrigt ska Skäggetorps inre delar fortsatt vara bilfria.

Nygårdsvägen kommer att få en mer karaktär av stadsgata genom att det byggs nya bostäder på båda sidor om gatan, med entréerna mot gatan. Väster om Nygårdsvägen kan villor, radhus eller parhus byggas.

Planprogrammet omfattar hela nuvarande Skäggetorp och mark runt Skäggetorp. Totalt ryms cirka 2000 nya bostäder. Befintligt bostadsbestånd i Skäggetorp är cirka 4400 bostäder. De nya bostäderna kommer att byggas både genom förtätning av bebyggelsen och på marken runt Skäggetorp.

- Vi vill att det ska vara möjligt att göra boendekarriär även i Skäggetorp och då behöver fler bostäder och fler boendeformer byggas. Detta finns med i planprogram för Skäggetorp och vi kan redan nu se hur det börjar planeras för nya bostäder i Skäggetorp, säger Elias Aguirre.

Tornbyområdet och Skäggetorp byggs ihop. Foto: Tommy Pettersson
Tornbyområdet och Skäggetorp byggs ihop. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om