20-årigt personalkooperativ

Den personalkooperativa förskolan Trähästen firade 20 år under måndagen. Jubileumet avfyrades med Nalle Puh-teater och ansiktsmålning för de minsta och tårtkalas med kaffe för barnen och deras föräldrar.

Åke Swensson, Åsa Trangius och Marie Ramstedt tillsammans med ett gäng färdigmålade och glada barn.

Åke Swensson, Åsa Trangius och Marie Ramstedt tillsammans med ett gäng färdigmålade och glada barn.

Foto:

Linköping2012-11-06 07:47


Det var i november 1992 som Åke Swensson bestämde sig för att dra igång ett personalkooperativ. Som föreståndare inom den kommunala förskolan valde han att gå en egen väg istället för att flyta med i kommunens alla omorganiseringar. Tillsammans med sina dåvarande kollegor styrde de om den kommunala förskolan de arbetade på och öppnade istället upp ett personalkooperativ.
- Jag kom till ett vägskäl där jag kände att jag antingen skulle ta en helt annan väg inom barnomsorgen eller sluta helt och hållet.

Två enheter
Många trodde inte att ett personalkooperativ skulle klara sig men så står vi här idag, 20 år senare, starkare än någonsin, säger Åke Swensson.
Trähästen är placerad över två enheter. Den ena ligger i det gråblåa trähuset vid Johannelunds centrum och den andra ligger i anslutning till Nya Munken. Femton i personalen tar hand om de 60 barn som är placerade över de båda enheterna. Inom kooperativet finns det tretton medlemmar där fem utav de funnits med sedan starten.
- Vår personalstyrka är fantastisk. Jag ser ett starkt engagemang hos personalen här och vi hjälper varandra. Utan dem hade det inte gått, säger en rörd Åke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om