200 miljoner investeras i dricksvatten

Igår invigdes Berggårdens om och tillbyggda vattenverk med en visning av anläggningen och en spis som bestod av varmkorv med Bostongurka. Anläggningen har funnits sedan 1968 men har nu byggts om för en kostnad på cirka 50 miljoner kronor. Genom investeringen har Berggården fått en kapacitet på 1 875 kubikmeter per timme vilket fyller hela vattentornet på tre timmar.

Gösta G, driftchef Joakim Persson, Anna Lövsén, Paul Lindvall och vd Anders Jonsson deltog vid invigningen.

Gösta G, driftchef Joakim Persson, Anna Lövsén, Paul Lindvall och vd Anders Jonsson deltog vid invigningen.

Foto:

Linköping2013-11-01 08:04


Därmed har Linköping fått en fullgod dubbel och säkerhetsmässig standard i sin vattenförsörjning. Skulle Råberga vattenverk slås ut av någon anledning så träder Berggården in och klarar av hela behovet utan några som helst problem.

Ultraviolett rening
Ett nytt reningssteg i form av UV-ljus och högre leveranskapacitet är dom viktigaste delarna i om och tillbygganden av Berggårdens vattenverk.
Syftet med investeringarna på Berggårdens vattenverk är att utöka kapaciteten och säkerställa hög vattenkvalitet på dricksvattenproduktionen. Investeringarna omfattar mikrosilar för mekanisk avskiljning, snabbfilter för filtrering av vatten via sandbädd, nytt steg med UV-ljus för att stoppa parasiter, bakterier och virus samt reservkraftverk för att garantera vattenförsörjningen vid eventuella elavbrott.
- Vi kan nu vara trygga i och med att vi har en dubbelkapacitet nu när Berggården är ombyggt. Vi ökar Berggårdens kapaciteten från 30 000 kubikmeter till 45 000 kubikmeter samt att vi kan nu också hantera sådana parasiter som slog ut vattenförsörjningen i Östersund och Sundsvall för ett par år sedan.
Nästa steg för oss är redan inlett vid Råberga vattenverk.
Där blir det en större ombyggnad på drygt 150 miljoner kronor. Anläggningen är äldre och har en i uppgift att rena vatten från Stångån vilket är en utmaning, säger Anna Lövsén som är vattendivisionschef på Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om