2003 var ett rekordbra år för Saab i Linköping

Flyg- och försvarsindustrikoncernen Saab, ökade under förra året sin omsättning med 712 miljoner kronor. Bolagets orderstock var dessutom större än någonsin.

Linköping2004-02-23 07:23

I Saabs bokslut för 2003 redovisas positiva siffror för företaget. Orderingången är fortsatt hög och omsättningen låg vid årets slut på 17,2 miljarder kronor, en ökning med 4,3 procent eller räknat i kronor, 712 miljoner.
Orderstocken växte under året med 2,6 miljarder kronor, till en nivå på nästan 46 miljarder. Detta är den högsta nivån för Saab någonsin.

65 procent export
Orderstocken består till 65 procent av handel med utlandet och dessutom av kontrakt som sträcker sig under längre tid.
Av den totala nettoomsättningen avsåg 80 procent försvarsverksamhet och 46 procent var export.

Många framsteg
Åke Svensson, som den 14 juli förra året, efterträdde numera den pensionerade Bengt Halse, skriver i ett pressmeddelande att Saab har haft ett mycket gynnsamt år med många nya framsteg.
- Vi har tagit strategiskt viktiga order, framförallt från utlandet men också från den svenska kunden. Ett exempel är Ungern, som i början av 2003 beslutade sig för att utöka Gripenordern och därmed bekräfta Gripen som sitt framtida försvarssystem. I december har nu även Tjeckien gjort samma val, skriver Åke Svensson.

Obemannade flygplan
Saab har under året även undertecknat ett samarbete med Frankrike om ett europeiskt samarbete för utveckling av obemannade flygplan.
Företaget har även utökat samarbetet med sydafrikanska Grinteks verksamhet inom ledningssystem, då Saab köpte 21 procent av aktierna i Grintek.

Nya utmaningar
Saab står nu dessutom inför stora utmaningar i och med det försvarsbeslut som regeringen ska ta i höst.
Den nya huvudinriktning för det svenska försvaret, som tidigare har omnämnts, är satsningar på ett nätverksbaserat insatsförsvar.
- Gränserna mellan militära och civila system kommer att suddas ut alltmer när fokus istället flyttas till att skydda en sårbar infrastruktur och för att uppnå ett säkrare samhälle.
- Detta är positivt för Saab och svarar väl mot vår profilering som ett högteknologiskt företag med förmåga att integrera komplexa system, skriver Åke Svensson i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om