Dömdes till 10 års fängelse – överklagar till HD

Göta hovrätt dömde den 22-årige mannen för mordförsök till fängelse i tio år. Men nu har 22-åringen överklagat till Högsta domstolen.

22-åringen som dömts för mordförsöket på Skäggetorpsgatan har överklagat domen till Högsta domstolen.

22-åringen som dömts för mordförsöket på Skäggetorpsgatan har överklagat domen till Högsta domstolen.

Foto: Arkivbild

Linköping2020-07-29 15:15

På eftermiddagen den 25 november förra året utbröt skottlossning på Skäggetorpsgatan. Enligt både Linköpings tingsrätt och Göta hovrätt är det bevisat att en 22-årig man på nära håll avlossade två skott mot en man som han var bekant med sedan tidigare. Ett av skotten träffade offret i benet. Det andra skottet träffade i magen och orsakade en livshotande inre blödning.  

Motivet till dådet var att brottsoffret lagt upp en film som visade att han ville sälja narkotika. Detta kunde inte 22-åringen acceptera. Han anses ha kopplingar till ett kriminellt gäng som styr narkotikahandeln i Skäggetorp. Tingsrätten skrev i domen att 22-åringen står nära personer med "stort våldskapital".  

Brottsoffret pekade i förhör ut 22-åringen som skyldig till dådet och vittnen hade sett gärningsmannen uppträda hotfullt mot offret tidigare under dagen. Det fanns dock ingen teknisk bevisning som band 22-åringen till dådet.  

I april i år dömde tingsrätten 22-åringen för mordförsök till fängelse i tolv år. Domen överklagades till hovrätten, som i en dom i juni kom fram till att bevisningen var tillräcklig för att döma 22-åringen för mordförsök. Straffet sänktes dock till fängelse i tio år. 

Genom sin advokat, David Massi, har nu 22-åringen valt att överklaga domen till Högsta domstolen. 22-åringen kräver att bli helt frikänd. Advokaten har begärt att få mer tid på sig för att utveckla grunderna för överklagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!