22,2 procent arbetslösa ungdomar

Under januari 2013 anmäldes 4050 lediga platser till Arbetsförmedlingen, och 2230 personer fick arbete. Detta är en ökning på 490 jobb jämfört med samma månad förra året. Ungdomsarbetslösheten fortsätter dock att vara hög och i Östergötland ligger siffran på 22,2 procent.

Arbetsförmedlingen anordnar mässor för att matcha ihop arbetsgivare med arbetslösa ungdomar. Foto: Therese Ekstrand

Arbetsförmedlingen anordnar mässor för att matcha ihop arbetsgivare med arbetslösa ungdomar. Foto: Therese Ekstrand

Foto:

Linköping2013-02-09 05:06


I januari 2013 fanns det via Arbetsförmedlingen 490 fler arbeten än samma månad förra året. Samtidigt fick 520 fler arbetssökande arbete under januari. Siffrorna visar på en positiv utveckling men det finns trots det fortfarande stor arbetslöshet, framför allt bland ungdomar.

Linköping och Ydre bättre än riket
I Sverige ligger den totala ungdomsarbetslösheten på 18,2 procent men i Linköping ligger denna siffra på 17,5 procent. Även Ydre utmärker sig med en ungdomsarbetslöshet på endast 14,3 procent.
Sedan krisen 2008-2009 har ungdomsarbetslösheten varit stor och särskilt drabbar det utlandsfödda ungdomar. 15, 8 procent utav de utlandsfödda ungdomarna i Linköping är öppet arbetslösa och 23,3 procent är i någon form utav aktivitetsprogram. Den totala siffran av arbetslösa utlandsfödda ungdomar är alltså 39,1 procent. Oavsett ursprung är det viktigt att klara av studierna:
- Utan fullbordad grundskoleutbildning är det väldigt svårt att få jobb, arbetsgivare kräver mycket utav de arbetssökande och körkort är för många ett krav, säger Karin Sköld, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om