3,3 miljoner till att bryta långtidsarbetslösheten

Nu gör kommunen en storsatsning för att få bukt med långtidsarbetslösheten. Med över tre miljoner kronor som tas ur ett överskott ska förhoppningsvis 300 personer som gått arbetslösa en längre tid få möjlighet till studier eller arbete.

Nu ska det långvariga bidragsberoendet minska. Foto: Tommy Pettersson

Nu ska det långvariga bidragsberoendet minska. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-05-17 06:48

Fler ska få nu få hjälp att komma ut i riktiga jobb och därför kommer kommunen att använda pengar från tidigare överskott för att få ned arbetslösheten bland personer med långvarigt försörjningsstöd.

Plocka ned försörjningsstödet på sikt

Koalition för Linköping (S, MP, L) bedömer att kommunen kan och bör höja ambitionerna kraftigt för att stärka vägarna till arbete för personer som står långt från arbetsmarknaden. En metod har utvecklats för att göra personer med långvarigt försörjningsstöd anställningsbara, genom att i nära samverkan med arbetsförmedlingen stödja medborgaren i den effektivaste vägen till arbete. Drygt 3,3 miljoner av kommunens markeringsmedel avsätts nu till insatser så att fler kan bli självförsörjande.

– Det går bra för Linköping, vi har en stark arbetsmarknad och en låg arbetslöshet. Trots det finns grupper som står väldigt långt utanför. Det gäller särskilt personer som varit arbetslösa under lång tid och uppbär långvarigt försörjningsstöd. Samtidigt som försörjningsstödet i stort sjunker i Linköping har den här gruppen ökat. Vi vill ge fler människor vägar till egen försörjning, säger Mikael Sanfridson, kommunalråd (S).

En fördubbling

Kommunen fördubblar insatsen på området och den ambitiösa målsättningen är att 300 personer, som varit aktuella för försörjningsstöd i minst 18 månader ska ges möjlighet till studier eller arbete.

– Möjligheten att koppla på rätt samverkande kompetens och insatser från både kommun och arbetsförmedling och tid att möta individen där den befinner sig i processen har varit ett vinnande koncept och det bygger vi nu vidare på, säger Elisabeth Gustafsson, socialnämndens ordförande (S).

Olika vägar

Vägen till egen försörjning kan se väldigt olika ut. Därför går projektet ut på att erbjuda skräddarsydda lösningar till varje individ. Det kan handla om en kombination av studier, praktikplatser och social träning som leder vidare till anställning. I projektet ska barnperspektivet beaktas, deltagare som är föräldrar ska särskilt uppmärksammas.

– Genom att familjen kan försörja sig genom arbete eller studier skapas förutsättningar att bryta den negativa livssituationen. Föräldrar som går i arbete kan vara de förebilder som ett barn eller ungdom behöver och det har enorm betydelse för att minska de sociala klyftor som finns i Linköping, menar Elisabeth Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om