37 miljoner extra till jobb och utbildning

Hur ska budgeten finansieras?

Linköping2015-10-14 06:10


Det blev en fjärde presskonferens från Koalition för Linköping (S, MP, FP) där man stakade ut vad man vill med budgeten för 2016-2017. Denna sista facknämnd/områdes presentation handlade om jobb och utbildning i regi av Bildningsnämnden.

Precis som i tidigare presentationer satsar man offensivt med egna kommunala medel för att förstärka statliga anslag och utveckla välfärdssystemen. Satsningarna för att fler ska gå vidare till jobb och studier blev totalt 37,2 miljoner kronor för år 2016-2017. Fem miljoner, utöver ökade statsbidrag, är avsatta som resursmedel för arbetsmarknadsinsatser.

Om man slår ihop de budgetambitioner som man hitintills har offentliggjort blir det i runda slängar tre till fyra hundra miljoner kronor i egna kommunala medel. Barn och ungdom vill ha 45 miljoner extra, omsorg och äldresektorn äskar drygt 91 miljoner av kommunfullmäktige i november, teknik o samhällsbyggnad begär 320 miljoner plus en ettårig avsättning på 100 miljoner under 2016 och bildningsnämnden nöjer sig alltså med 37 miljoner under tvåårsperioden. Nu är den den stora frågan, som kanske besvaras idag på kommunstyrelsens budgetträff; Hur ska detta betalas?

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om