40-åringen häktad för mordet vid resecentrum

Den mordmisstänkte 40-åringen häktades på fredagen som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Häktningsförhandling skedde under fredagseftermiddagen, i Linköpings tingsrätt.

Häktningsförhandling skedde under fredagseftermiddagen, i Linköpings tingsrätt.

Foto: Johnny Gustavsson/Arkivbild

Linköping2021-04-16 12:07

I samband med häktningsförhandlingen som avslutades 15.30 i Linköpings tingsrätt förnekade 40-åringen brott men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter. Mannen ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7 undersökning. Åtal ska vara väckt senast 14 maj.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson lämnade på fredagen in en häktningsframställan till Linköpings tingsrätt där hon begärde att 40-åringen skulle häktas som på sannolika skäl misstänkt för mord. Sannolika skäl är den starkare misstankegraden. Häktningsförhandlingen hölls klockan 15.00 och tingsrätten beslutade att mannen skulle häktas enligt åklagarens begäran.

Mannen nekade till brott men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter. Vad det handlar om vet vi inte. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Expressen skriver att mannen ska ha knivhuggit kvinnan flera gånger. 

Det har dragit ut något på tiden att förordna en advokat till 40-åringen. De två advokater som först tillfrågades av Linköpings tingsrätt hade inte möjlighet att åta sig uppdraget. Istället blev det advokat Pierre Frennesson som förordnades som advokat. 

När vi vid 11-tiden på fredagen pratade med honom var han på väg till Linköping för ett första möte med sin klient. 

– Jag är på väg till Linköping nu. Jag har ännu inte pratat med min klient och vet inte vilken inställning han har till det han anklagas för.

Advokaten kommer under dagen att delta i det första längre förhör som ska hållas med 40-åringen. Ännu så länge har endast ett kortare förhör hållits där mannen delgavs misstanke om mord. Polis och åklagare har inte velat informera om 40-åringen erkänner eller förnekar brott.

40-åringen, som är hemmahörande i en mindre ort i norra Småland, har tidigare dömts för brott och förekommer under 32 avsnitt i belastningsregistret. Så sent som den 1 februari i år dömde Norrköpings tingsrätt honom för stöld och försök till stöld till skyddstillsyn. När han under rättegången fick frågor om en stöld i en butik i Norrköping sade han att han mådde psykiskt dåligt den aktuella dagen. Han "hörde röster som sa att han skulle göra olika saker och trodde att det var någon magi i rösterna".

Av domen i Norrköpings tingsrätt framgick att 40-åringen har mått psykiskt dåligt under lång tid och att han tidigare använt alkohol för att dämpa sin ångest.

Av allt att döma stod 40-åringen under skyddstillsyn när mordet begicks. Den som döms till skyddstillsyn står oftast under övervakning under ett år och har en prövotid på tre år. Den dömde ska ha regelbunden kontakt med frivården. Det är frivårdens uppgift att kontrollera att den som dömts till skyddstillsyn inte missköter sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!