40 byggmiljoner till Linköping

Det regnar pengar över Linköpings kommun just nu och det beror inte på tur utan mer på att man har en hög byggtakt i kommunen.

Elias Aguirre är glad över byggbonusen. Foto: Tommy Pettersson

Elias Aguirre är glad över byggbonusen. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-11-21 14:00

Det är tack vare denna omfattande bostadsproduktion som kommunen får 39,5 miljoner kronor i statsbidrag för ökat byggande. Det visar siffror som Boverket presenterade i veckan.

Nästan två miljarder

Nästan 200 kommuner runt om i landet får dela på cirka 1,8 miljarder kronor i stöd till ökat bostadsbyggande och intresset för statens stöd till bostadsbyggande har ökat kraftigt, från 114 kommuner som ansökte 2016 till 204 kommuner 2017.

Det är nästan dubbelt så många jämfört med förra året. Kommunerna som är med och delar på bidraget har i år gett startbesked till 73 372 nya bostäder jämfört med 49 624 bostäder under förra året.

- Det är positivt att Linköping även i år får ta del av den statliga byggbonusen. Vi behöver fokusera på billigare byggande och bonusen är viktig för att förverkliga det. Pengarna kommer bland annat gå till projektet Berga Äng där billigare hyresrätter ska byggas, säger kommunalråd Elias Aguirre (S).

Måluppfyllelse

Linköping har som mål att färdigställa 1 000 bostäder per år och redan i augusti nåddes målet för 2017.

Regeringen införde statsbidraget till kommunerna för att stimulera bostadsbyggandet mot bakgrund av befolkningsökningen och nyanlända samt det ökade behovet av bostäder. Bidraget administreras av Boverket och 204 kommuner har ansökt om bidraget och 199 kommuner har beviljats bidrag.

Den höga byggtakten ger extra statsbidrag. Foto: Tommy Pettersson
Den höga byggtakten ger extra statsbidrag. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om