5 000 ärenden har miljö-kontoret hanterat under 2017

Miljökontoret i Linköping kommer under 2018 att besöka 185 förskolor, 32 strandbad och 14 bassängbad nästa år. Dessutom får nio tatuerare besök och drygt 500 mottagningskök samt mindre butiker allt enligt den nya tillsynsplanen.

Gunnar Gustafsson och Miljökontoret påbörjar ett ambitiöst tillsynsår. Foto: Tommy Pettersson

Gunnar Gustafsson och Miljökontoret påbörjar ett ambitiöst tillsynsår. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-01-03 11:00

För bland annat dessa besök har miljökontoret drygt trettio heltidstjänster som arbetar med miljötillsyn, livsmedelskontroll, tobakstillsyn och tillsyn enligt strålskyddslagen.

Fåtal matförgiftningar

Under 2017 har Miljökontoret hittills hanterat ungefär 5 000 ärenden, gjort 1 211 livsmedelsinspektioner och 975 inspektioner inom miljö och hälsoskydd. Av alla dessa ärenden är det bara två som har lämnats över till åklagare. Tio procent av livsmedelsinspektionerna har behövt följas upp genom extra kontroll, men endast sju fall har lett till förbud mot delar av verksamheten, till exempel nedkylning eller bristande märkning och spårbarhet.

– Miljökontoret bedriver en omfattande verksamhet som ger ett bra resultat för Linköpingsborna. Vi har få fall av till exempel matförgiftningar eller andra hälsoproblem som kan kopplas till det som miljökontoret har tillsyn över, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Tillsynsplanen 2018

Minst tre branscher kommer att bjudas in till informations- och dialogmöten kring miljökraven i deras verksamheter under 2018. Utvalda är butiker, LSS-boenden och företag som hanterar schaktmassor.

– Jag är glad och stolt över att verksamheterna i Linköping är så välskötta. Vi kan vara trygga med att gå ut och äta eller handla i Linköping. Miljökontoret använder tillsynen som ett tillfälle att ha dialog om och utbildning i lagstiftningen och vad som är viktigt kring säkra livsmedel och produkter. Det är antagligen en viktig del i att vi har så pass goda resultat med få förbud eller anmälningar, säger Gunnar Gustafsson.

Tillsyn av små avlopp

För tillsyn av avlopp, som också ingår i miljöbalken finns 5,1 tjänster. Det motsvarar drygt 5 000 timmar, som fördelar sig på 3 410 timmar på planerad tillsyn och resten på oplanerad kontroll och särskilda aktiviteter. Kontoret fortsätter det tioåriga projektet tillsyn av små avlopp. 2 600 timmar finnas avsatta till tillsyn av 1 000 objekt.

För arbete enligt miljöbalken om miljöfarlig verksamhet, vatten, kemikalier, renhållning och avfall, remisser och övergripande frågor disponerar miljökontoret 12,30 tjänster under 2018. Detta motsvarar cirka 12 300 tillsynstimmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om