50 000 plus blev två miljoner back

Det är komplicerat med köp, försäljning och eventuella skatteavdrag och det är likaledes komplicerat med hanteringen av Lagen om offentlig upphandling för kommunerna (LOU). Denna sanning har Linköpings kommun nyligen fått erfara.

Linköping2013-04-22 06:43

Linköpings kommun äger bostadsbolaget Stångåstaden och man äger också energibolaget Tekniska verken. Stångåstaden behöver köpa in elenergi till sina hyresgäster och man har traditionellt handlat från systerbolaget Tekniska verken eller på senare tid av Bixia som är ett bolag som ägs av Tekniska verken tillsammans med andra närliggande kommuner. Men nu i tider av offentlig upphandling gick man ut på den öppna elmarknaden och fann att företaget Telge enegi var billigare än vad Bixia var.

Karusellen och gungorna
Ungefär 50 000 kronor per år i ett flerårsavtal tjänar Stångåstaden på att köpa av Telge men det visar sig sedan att man förlorar drygt två miljoner kronor per år på grund av att man inte kan dra av för den vindkraftsel som man tidigare haft avdragsrätt för under 2012.
Nu så här i bokslutstider inträder eftertankens kranka blekhet och kommunstyrelsen ordförande Paul Lindvall är eftertänksam och funderar över både LOU och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om