501 lyktstolpar kommer att bytas

Snart startar en miljövänlig restaurering av lyktstolpar i Linköping. De kommande åren måste över 500 av det kommunala bolaget Lejonfastigheters belysningsstolpar bytas ut.

Linköping2013-12-07 05:07

Med hjälp av ny patenterad teknik kan dock både miljöpåverkan och kostnader minimeras vid upprustningen - samtidigt som stolparnas livslängd ökas.

Utsiktsnätet
För Lejonfastigheters del handlar upprustningen om de av stolpar som drivs i Utsikts nät. Efter en besiktning, där rostangrepp, stabilitet och ljuskällor kontrollerades, gjordes bedömningen att totalt 501 stolpar måste rustas upp inom fem till tio år. Problemen beror ofta på hundurin, vägsalt och blästringseffekter från trafik, och studier visar att skadorna främst uppstår i skarven mellan stolpe och fundament.
- Projektet kommer att utföras så snart vädret tillåter gjutning av fundament med mera. Troligtvis kommer vi igång första kvartalet 2014, säger Emma Johansson Energi- och miljösamordnare på Lejonfastigheter. Ett stolpbyte innebär omfattande miljöpåverkan och stora kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om