600 sommarjobb behövs inom omsorgen

Det är hög tid att tänka på att söka sommarjobb för de som vill arbeta som vikarier en tid- Nu ska en ny kampanj få fler att sommarjobba inom omsorgen i Linköpings kommun.

- Nu får vi möjlighet att visa mycket av det vi gör i vårt arbete. Jag tycker det är viktigt att ta vara på den här chansen, säger som är en Nora Al-Hamed, en av vloggarna och undersköterska på Sandrinoparkens vårdboende. Foto: Tommy Pettersson

- Nu får vi möjlighet att visa mycket av det vi gör i vårt arbete. Jag tycker det är viktigt att ta vara på den här chansen, säger som är en Nora Al-Hamed, en av vloggarna och undersköterska på Sandrinoparkens vårdboende. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-05 14:30

Totalt söker Leanlink omkring 600 sommarvikarier inom de tre affärsområdena Äldreomsorg, Råd & Stöd samt LSS Funktionsstöd. Den nya kampanjen riktar sig framförallt till unga och är helt digital. För att på ett konkret sätt visa hur det är att jobba inom Leanlink kommer anställda att dokumentera med hjälp av film. Med hjälp av en kamera ska fem medarbetare inom de olika verksamheterna "vlogga" vardagen på jobbet.

Flest behövs inom äldreomsorgen

Rekryteringsbehovet inom omsorgssektorn är stort. Det visar nya siffror från både Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsförmedlingen. För att locka fler till sina verksamheter har Leanlink dragit igång en ny rekryteringskampanj för att få fler att söka sommarjobb.

- Leanlink har ett stort och återkommande behov att hitta vikarier till sommaren och rekryteringen behöver påbörjas allt tidigare. Då vi har flera verksamheter som söker medarbetare valde vi att göra en gemensam satsning inom våra omsorgsverksamheter, som även bygger vårt varumärke. Satsningen kommer dessutom att pågå under flera år, säger Janna Ahlström, ställföreträdande HR-chef på Leanlink, Linköpings kommuns utförarorganisation.

SKL s tre strategier

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att det kommer att råda stor brist på undersköterskor inom framförallt äldreomsorgen inom fem år. Även SKL:s senaste rekryteringsrapport visar att rekryteringsbehovet inom omsorgssektorn kommer att ställas på sin spets de kommande åren. SKL pekar på tre strategier för att minska rekryteringsbehovet: fler som arbetar mer, förlängt arbetsliv och mer teknik. Det här är också några av de åtgärder som Linköpings kommun vidtagit.

- Vi har börjat införa rätt till heltid och satsar på personalens villkor och arbetsmiljö. Vi utvecklar även digitala verktyg för att underlätta personalens arbete, det frigör kvalitetstid i mötet med den äldre., säger kommunalrådet Mikael Sanfridson (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om