71-åring hotade rådman i tinget

Den 71-årige mannen kom full till sin rättegång och rättens ordförande beslutade därför att skjuta upp den till senare på dagen. Då blev mannen förbannad och hotade honom.

Linköping2007-08-02 06:25

"Jag ska ta dig din jävel", ska han ha sagt.
Nu åtalas han för hot mot tjänsteman vid Linköpings tingsrätt.
Det var den 30 maj i år händelsen ska ha ägt rum i Linköpings tingsrätt. Det började med att mannen aldrig kom till sin egen rättegång. Polis fick därför åka hem till honom och hämta honom. Men när han väl kom till rättegången var han så full att rättens ordförande beslutade att skjuta upp huvudförhandlingen till senare på eftermiddagen så mannen kunde nyktra till. De rann det över för honom. "Jag ska ta dig din jävel, om jag får ta tag i dig ska jag? jag är inte rädd för dig din jävel", sa ha och upprepade hotet tre-fyra gånger.
Det var inte heller första gången han betedde sig illa i en rättssal. För en tid sedan betedde han sig stökigt och hoppade han på ett vittne under en rättegång. Då var vaktmästaren och en polisaspirant tvungna att gripa in och brottade ner honom.
- Det började som en ganska bagatellartad historia, säger chefsåklagare Ronny Tärning som nu åtalar mannen, och tillägger att de brott han ursprungligen stod åtalad för inte var speciellt allvarliga.
På grund av hans förra utbrott i en av Linköpings rättssalar hade dessutom den hotade rådmannen och åklagaren tagit in från Norrköpings tingsrätt.
I förhör med polisen menade 71-åringen att han inte kom ihåg vad som hade hänt under huvudförhandlingen.
Ronny Tärning tycker också att det är principiellt viktigt att anmäla händelser som äger rum i en rättssal men att poliser och åklagare låter det passera trots att det förekommer mer eller mindre ständigt. Det är lite upp till den som blir drabbad, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om