80-åringar samlades i stadshuset

700 åttioåringar som fortfarande bor hemma och inte har någon hemtjänst bjuds till stadshuset där de får information om vilka insatser de kan söka, vart de kan vända sig vid frågor, och vad allting kostar. De gavs även information om vad de själva kan göra för att hålla igång med träning och fallprevention.

Äldreombudsmannen Maria Lindahl berättade vilka hjälpmedel som finns att söka. Mycket kan göras även förebyggande.

Äldreombudsmannen Maria Lindahl berättade vilka hjälpmedel som finns att söka. Mycket kan göras även förebyggande.

Foto:

Linköping2013-11-16 05:06


Maria Lindahl är äldreombudsman i Linköping, faktiskt stadens allra första. Hon berättar att kommunen är skyldig att jobba uppsökande, och att träffen är ett led i det. Jan-Willy Andersson, ordförande i äldrenämnden tillägger:
- Från 1 januari nästa år tar kommunen över hemsjukvården, men landstinget har fortfarande hand om specialistsjukvården. Den grupp som påverkas mest av det här är de som får hjälp av anhöriga; de gör en väldigt stor insats som är värd att premieras, säger han.
Maria Lindahl höll en presentation över vad åttioåringarna kan tänka på framöver. Hon berättar om trygghetslarm, hemleverans av matkorgar, taxor och olika typer av boende. Det är information som är bra att känna till den dag åttioåringarna behöver hjälp i hemmet eller ska flytta till ett vårdboende.
- Fixartjänsten är avgiftsfri, och bra när man behöver hjälp att byta glödlampa eller gardiner, sådant hemtjänsten inte hjälper till med, tipsar hon.
Hon redogör också för skillnaderna mellan de två olika typerna av hemtjänst: boservice med städ, tvätt och inköp. Och personlig omvårdnad, om hygien och mathjälp. Den kostar olika för olika individer beroende på dess inkomst och hyra. Dagverksamheten kan också vara ett både stimulerande och avlastande alternativ för somatiskt sjuka, demenssjuka och yngre demenssjuka.De som inte klarar av att bo kvar hemma kan också söka sig till en vårdbostad av olika slag: ålderdomshem, sjukhem eller gruppboende för personer med demenssjukdom.
- Äldrelotsarna kan berätta mer om vilka kriterier som behöver uppfyllas för att vara behörig, säger Maria Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om