ABC i Linköping

I helgen togs ett av de mest tekniska spadtagen i Linköping någonsin. Med drönare och dataspel sköttes spadtaget digitalt genom att alla besökarna skrek så mycket de orkade för att ge "Spadtagsspelet" instruktioner att gräva. Ett i allra högsta grad symboliskt grepp eftersom det i Ebbe park finns ett co-working space för utveckling av spel och digitala upplevelser, East Sweden Game. Jesper Tingvall, en av spelutvecklarna som har säte i parken hade utvecklat ett särskilt spadtagsspel för ändamålet.

Byggnationen är i full gång. Foto: Mohamed Kabab

Byggnationen är i full gång. Foto: Mohamed Kabab

Foto:

Linköping2017-10-24 09:50

Frågan är om inte Ebbepark området är så nära man kan komma en så kallad ABC-stad, i alla fall i Linköping. ABC- städer, en dröm för många stadsplanerare. Arbete, bostad och centrum inom korta avstånd för människorna som bor i området. Dessutom kommer 700 nya lägenheter att byggas varav 400 är med upplåtelseformen hyresrätter vilket bör motverka segregation om det inte blir allt för dyra hyror.

- Det är fantastiskt roligt att vara igång. Planeringsfasen är nyttig och viktig, men att se spaden i backen är härligt. Vi har verkligen tagit höjd i utvecklingen av Ebbepark såväl ur ett hållbarhetsperspektiv som ur ett innehållsperspektiv. Det hade vi inte klarat utan en god samverkan med alla andra intressenter i projektet, det blir väldigt tydligt att man når längre när man jobbar tillsammans, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors som är en av de "skyldiga" till det som håller på att växa fram mitt i stadskärnan.

Modern stadsutveckling

Den gamla företagsparken med cirka 50 små och mellanstora företag utvecklas nu av kommunägda bolagen Sankt Kors och Stångåstaden som står bakom satsningen och det är båda bolagens största projekt just nu. I området kommer det också att finnas dubbelt så många företag som det har varit tidigare. Restauranger, caféer, butiker och en ny träningsanläggning med fullstor bollhall är väl det som kallas för grädden på moset.

- Stångåstaden passar på att prova nya lösningar för smartare hus och smidiga lösningar för våra hyresgäster i Ebbepark. Vi ska även bygga bostadsrätter för första gången, i vår första etapp som vi startar efter årsskiftet kommer hälften av de 300 lägenheterna att vara bostadsrätter. Vi gör det för att ytterligare förstärka den mix som vi vill uppnå i området, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Delningssamhället

Resursdelning går som en röd tråd genom hela projektet. Bostäder och företag behöver samma sak på olika tider, då är det smart att dela. Parkering, fordon och lokaler är enkla exempel.

Ebbepark ska också fungera som en testbädd för nya lösningar, intresserade aktörer bjuds in att prova innovationer i skala ett till ett såväl under byggtiden som i den färdiga miljön. Det kan röra sig om allt från nya sätt att lägga golv till att utveckla spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljön.

Gunnar Elfström berättade med sedvanlig briljans om Ebbe Wahbeck Ebbe som var son till Adolf Fredrik Wahlbeck som grundade Wahlbecks Fabriker. Foto: Mohamed Kabab
Gunnar Elfström berättade med sedvanlig briljans om Ebbe Wahbeck Ebbe som var son till Adolf Fredrik Wahlbeck som grundade Wahlbecks Fabriker. Foto: Mohamed Kabab
Aktörer i projektet:

Sankt Kors

Stångåstaden

Tekniska verken

Linköpings universitet

Nulink

Science Park Mjärdevi

Linköpings kommun

Lejonfastigheter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om