Åke flyttar ut efter 45 år

Åke Alm har bott i Slaka prästgård sedan 1969 men nu är det dags att flytta ut och låta någon annan flytta in. Med visst vemod lämnar nu Åke huset han bott i sedan 1969.

Slaka prästgård har rötter långt tillbaka på 1200-talet. Foto: Tommy Pettersson

Slaka prästgård har rötter långt tillbaka på 1200-talet. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2014-09-27 04:06


Slaka prästgård ligger, som sig bör, mitt emot Slaka kyrka. I prästgården, som har rötter så långt tillbaka som 1247 då den omnämns första gången, har inte någon präst bott sedan 1921. Däremot har två olika arrendatorer huserat i gården men när väl församlingen bestämt sig för att sälja sin prästgård så fick bankmannen Åke Alm lämna ett bud.
- Jag fick köpa huset för 140 000 kronor vilket var ett bra pris med tanke på att en KB-villa kostade drygt 150 000 kronor på den tiden. Sedan fick jag nog lägga ner 120 000 kronor första året på att rusta upp och renovera huset. Genom åren har jag nog lagt ner drygt 25 000 timmar här men jag är lite pedant av mig och gillar när det är fint. Det finns ju drygt 5 000 kvadratmeter gräs att klippa och på hösten ska man kratta löv så sysslolös behöver man absolut inte vara, säger Åke Alm och tittar på den nye ägaren Eric Egelstig som nu håller på att flytta in.
- Jag är uppväxt på en gård utanför Västerlösa men har bott i Stockholm i femton år, berättar den nyblivne husägaren som kände att det nu var dags att vända kosan hemåt.

Åke Alm håller upp dörren för den nye ägaren Eric Egelstig. Foto: Tommy Pettersson
Åke Alm håller upp dörren för den nye ägaren Eric Egelstig. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om