Åklagare överklagar dom mot Flyttnord

I november 2017 väcktes åtal vid Alingsås tingsrätt för omfattande bedrägerier samt ett fåtal utpressningsfall utförda av personer på en flyttfirma. Flyttfirman, kallade för Flyttnord och de herrar som stod för firman, lurade skjortan av ett antal personer som endast ville ha hjälp med att flytta lite möbler. När domen förkunnades i januari blev brottsoffren väldigt besvikna.

Flyttnord länsade Svens konto och begärde hutlöst med pengar för en kartongflytt. Foto: Tommy Pettersson

Flyttnord länsade Svens konto och begärde hutlöst med pengar för en kartongflytt. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-01-30 13:00

Sex personer stod åtalade för 28 brottstillfällen begångna över hela landet. Den aktuella flyttfirman hade vid brottstillfällena agerat under flera olika namn men i Linköping hade de kallat sig för Flyttnord.

Större delen av brotten som åtalet gällde hade ägt rum under 2017, men åtalet omfattade även brott som begåtts under åren 2015 och 2016. En av de misstänkta som även var häktad under en period bedömdes som mest involverad i flyttverksamheten han åtalades bland annat för grovt bedrägeri.

Kartongflytt kostade 220 000

Ett 25-tal personer stod som brottsoffer och krävde skadestånd av de åtalade. De sex personerna stod i varierad omfattning åtalade för penningtvätt, grovt bedrägeri, utpressning, häleri, ocker och olovligt förfarande. Vid läsning av tingsrättsdomen framgår det att de åtalade slapp lindrigt undan med bland annat frikännanden, villkorlig dom och dagsböter. En del av brottsoffren fick lite skadestånd som plåster på såren.

Men den som hade blivit av med mest pengar genom stöld och bedrägeri fick se sig blåst en gång till. Sven Sjögren skulle flytta lite kartonger och några bokhyllor i april 2017. Denna flytt, utförd av Flyttnord, kostade Sjögren 220 000 kronor. Flytten kostade 20 000 kronor och dessutom stal man 200 000 kronor från Sjögrens konto. Visserligen fick han tillbaka 69 000 kronor efter en hel del bråk med Flyttfirman men sedan tog det stopp.

Nytt försök

Nu har åklagaren överklagat domen i Alingsås till hovrätten och Sven Sjögren, som var en de som blev mest "skadeskjuten" av Flyttnords bedrägeri, är försiktigt optimistisk.

- Det är tydligt att de organiserade kriminella, i det här fallet Flyttnord har en viss juridisk kunskap så att man kan klara sig undan åtminstone i ett kortare perspektiv, berättar Sven Sjögren vidare.

- Den huvudåtalade mannen blev ju åtalad för stöld av 200 000 kronor från mitt konto. Men eftersom det inte gick att bevisa att var han som var inne i min lägenhet blev han frikänd. Han och hans fyra bröder har klarat sig lindrigt undan denna gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om