Akrobatik, jonglering och trolleri

Det bjuds på cirkuskonster av alla de slag i Folkets park i Linköping när den ryska cirkusfamiljen Franke från St. Petersburg håller skola för barnen. Familjens åtta medlemmar lär barnen allt från hjulningar och handvolter, till att trolla, dansa med rockringar och utföra clown-nummer.

Linköping2003-08-01 23:56

Syskonen Rosanna och Robin Enér är 12 respektive 13 år. De har båda tränat gymnastik tidigare och nu drillas de i akrobatik av den ryska cirkusfamiljen Franke.
- Det var nog bådas idé att gå på cirkusskola, säger de.
De såg en notis i tidningen och så var en av deras kompisar med på cirkusskolan förra året och hon tipsade dem.
- Vissa grejer är lätta. Andra är svåra, säger Rosanna Enér.
Både hon och brodern tycker att handvolt och flickis har varit svårast att lära sig.
- Men man börjar lära sig det nu, säger hon sen.

Tränare från Ryssland
Sedan i tisdags har de tillsammans med ett sjuttiotal andra barn tränat olika cirkuskonster i Rotundan i Folkets park i Linköping. Barnen är från fem år upp till femton år, berättar Olga Franke.
Hon och hennes familj kommer från St. Petersburg i Ryssland. I elva veckor åker de runt i Sverige och delar med sig av sina cirkuskunskaper till barn.
- Alla barn är så duktiga och tränar väldigt bra, säger hon.
Och det är en del att tänka på under de fyra träningsdagarna. Först ska barnen lära sig en massa konster. Sen sätter de ihop ett program som de måste memorera. Och inte nog med det, det ska komma ihåg att le också under föreställningen på lördag, säger Olga Franke.

Svårt men kul
Dennis Genfors har jonglerar i tre år, sedan han var åtta år gammal. Nu under cirkusskolan har han tränat upp sin jonglering och han har lärt sig att använda fyra bollar.
- Det har varit kul, säger han. Men i början är det klart att det var svårt.
Just nu tränar han på att jonglera med ringar. Och även om han är väldigt koncentrerad verkar han inte tycka att det är särskilt svårt.

Akrobatik och trolleri
Under cirkusveckan kan barnen få prova på akrobatik, jonglering, trolleri, rockringar eller clowneri. Det är fjärde sommaren som Cirkus Franke besöker Linköping och deras tionde sommar i Sverige.
När de inte håller cirkusskolor i Sverige har de ibland några extraföreställningar och visar sina konster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om