Akut vattenläcka på Storgatan

En dricksvattenledning av gjutjärn sprang läck strax före lunch på Storgatan i centrala Linköping. På grund av en läckan är Tekniska verkens kunder i området utan vatten. Det är företrädesvis affärer och kontor men även en del bostäder som drabbats.

Tekniska verken vidtog halkbekämpning på grund av isgatan som bildades.

Tekniska verken vidtog halkbekämpning på grund av isgatan som bildades.

Foto:

Linköping2012-12-15 05:06


Vattenläckan beror på en två meter lång spricka i ett gjutjärnsrör som transporterar dricksvatten.  Läckan beräknas kunna vara lagad under kvällen och under tiden är  Storgatan är avstängd för trafik mellan S:t Larsgatan och Klostergatan. Avstängningen kommer att finnas kvar tills det att gatan är asfalterad på  måndag eller tisdag nästa vecka.
- Just nu i kväll har man grävt sig ned till läckan och påbörjat reparationen. Vi kommer att få lägga ned en dubbelt så lång rörsträcka istället för den gamla, berättar Anna Lövsén, chef division Vatten på Tekniska verken, under fredagskvällen.
- Tekniska verken försöker att åtgärda driftsstörningen så fort som möjligt och under tiden får de som så önskar hjälp med vattenförsörjningen kontakta oss. Vi kommer dock inte att öppna en brandpost på grund av den stränga kylan.

Försäkringsfrågor
Tekniska verken har även vidtagit halkbekämpning på grund av att det bildades en isgata omedelbart. Trots den femtongradiga kylan drabbades flera affärer av vattenskador.
Åhlénvaruhuset fick hjälp av brandkåren för att pumpa läns. Nu vidtar en diskussion om ansvarsförhållande och ersättning för skador.
- Vi får se hur ansvarsfrågan löses men det får respektive försäkringsbolag utreda,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om