Äldreomsorgen under luppen

På grund av, eller tack vare, några vårdskandaler som inträffade under förra året på andra håll i landet tog Linköpings kommun det säkra före det osäkra och drog igång ett omfattande utvärderings/analysarbete.

Linköping2012-03-27 06:25

Två rapporter om kvalitet och uppföljning och en revisionsrapport landade på äldrenämndens sammanträde igår.

Systemkritik eller?
Sven Lusenskys kvalitetsredovisning av förfrågningsunderlag, kommundirektörens uppdrag att redovisa hur kvalitets- och uppföljningsarbetet går till och en revisionsrapporten från PwC som behandlar kvalitetssystem inom särskilda boenden var lite av det som avhandlades på nämnden.
Den rapport som kanske har väckt mest uppmärksamhet är den som externa ensamutredaren Sven Lusensky har genomfört. Han har utrett kvaliteten i förfrågningsunderlag, fem vårdboenden samt verksamhetsuppföljning inom äldrenämndens ansvarsområde.
I revisionen ingick granskning av äldrenämndens system och rutiner för uppföljning, men även att göra oplanerade besök i verksamheterna.
- Lusenskys rapport är jätteviktig för oss. Han är en professionell och kompetent person som har tagit fram ett bra underlag till nämnden. Han säger bland annat att kommunen har en lättillgänglig och bra kravspecifikation men han pekar också på hur tydliga vi kan vara i våra krav på att vi får det vi verkligen har beställt, säger äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson.
- Linköping står sig väldigt väl om man jämför med andra kommuner. Man har arbetat länge med upphandling och skaffat sig en rejäl erfarenhet men det innebär ju att man kan sätta ribban ännu högre nästa gång, säger Sven Lusensky själv när han kommenterar sin egen rapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om