Ålens fantastiska, långa resa

Tekniska verken sätter årligen ut cirka 100 000 ålyngel i Stångåns vattensystem på grund av den vattenkraftreglering som gjorts i Sverige, i Motala ström, Stångån och andra vattendrag det senast århundradet.

Linköping2015-07-27 15:37


Under gårdagen satte man ut ungefär 8 000 yngel i bland annat vid Emmalunds koloniområde och vid jolleseglareklubben strax före åmynningen. Totalt sett var det utsättning på åtta ställen i Stångån. Det är vattendomar som styr kraven på utsättning av ål.

Mot Sargassohavet

Hela det europeiska ålbeståndet minskar på grund av vattenhinder som vattenkraftverk och dammar. Ålutsättning är därför en viktig del för att rädda den hotade ålen.

Ålynglen som nu sattes ut började sin resa som ållarver i Saragassohavet för drygt två år sedan och har därefter drivit med golfströmmen mot Europas. Under resan har de utvecklats till så kallade glasål och väger cirka 0,3 gram per individ och som namnet säger är dessa små ålar helt genomskinliga.- Vi har satt ut ålyngel som är 0, 8 gram och någon decimeter långa för att få en återväxt av ål i vattensystemet, säger Karin Larsson miljöingenjör på Tekniska verken, division energi.

- Vi har inte tidigare satt ut ål här tidigare utan vi har satt ut i Järnlunden. Vi ska försöka sätta ut ålyngel ännu längre ned i vattensystemet för de ska klara sig bättre, berättar Karin Larsson och säger att man gör utsättningen tillsammans med fiskeområdesföreningarna i regionen.

750 000 kronor

Ålen har mystiskt nog sin lekplats i Saragassohavet och när de små ållarverna med hjälp av strömmar kommer fram till Europas kuster är det meningen att de ska vandra upp i olika vattendrag och växa till sig. Men här trasslar det till sig igen på grund av vattenregleringen.Ålynglen som sattes ut i Stångån har fångats i England och fraktats med flyg till Sverige och det kostar drygt 750 000 kronor. Glasålen placeras i karantän under tio veckor där de får äta upp sig och testas för framför allt virussjukdomar. Efter 10 till 12 år, ibland tar det längre tid, är ålarna färdiga för lek och försöker då vandra ut i haven igen för att återvända till Saragassohavet. Även på denna färden behöver ålen hjälp på grund av vattenkraftverken. Roxenfiskarn Anders Nilsson är en av de som hjälper till med detta. Anders Nilsson fångar cirka 1 000 kilo ål per år och kör dem sedan till Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om