Alexandra bedrogs av sin bästis mamma – får ingen hjälp

Efter att ha blivit lurad av bästa kompisens mamma lever Alexandra på existensminimum. Men trots att mamman nu dömts får hon inte ett öre. "Jag ser ingen utväg".

Jämnåriga köper bostad, förlovar sig och skaffar barn. Själv har Alexandra inte råd med någonting. När hon har betalat hyra, el och abonnemang har hon en tusenlapp kvar.

Jämnåriga köper bostad, förlovar sig och skaffar barn. Själv har Alexandra inte råd med någonting. När hon har betalat hyra, el och abonnemang har hon en tusenlapp kvar.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2021-10-23 17:48

I slutet av september klev Alexandra Pettersson, 28 år, in i rättssalen i Linköpings tingsrätt – och fick en chock.

På storbildskärm syntes den medelålders kvinna som förstört hennes liv. Kvinnan som är anledningen till att Alexandra inte kan flytta, resa eller köpa bil. Kvinnan som gjort att Alexandra i dag har skulder på 350 000 kronor.

I över fem år har kvinnan förhalat rättegången kring de brott hon begått.

– Jag fick panik när jag såg henne. Jag var inte beredd på att hon skulle dyka upp denna gång. Jag blev helt kall och trodde att jag skulle svimma.

Vi har tidigare skrivit om Alexandra. Då framträdde hon anonymt i vår publicering, nu vill hon träda fram med namn och bild.

– Jag vill belysa orättvisan och varna andra.

undefined
"Bara för att mamman är dömd rullar inte in pengar på mitt konto, det skulle vara skönt om fler förstod det", säger Alexandra Pettersson.

För åtta år sedan bedrogs hon av sin dåvarande bästis och hennes mamma. I god tro gav Alexandra ut sina kontouppgifter när bästisen ville köpa en nyårsklänning på nätet.

Det misstaget ångrar hon djupt.

Bästisen och mamman köpte kläder för tiotusentals kronor i Alexandras namn. Summan växte med påminnelseavgifter och inkassokrav. Alexandra bönade och bad att de skulle betala. Till slut övertalade mamman Alexandra att ta ett större, mer fördelaktigt lån för att betala skulderna. Själv kunde inte mamman stå på något lån, eftersom hon redan var skuldsatt.

Under ett halvår tog Alexandra 16 lån på sammanlagt 108 495 kronor. Pengarna förde hon över till bästisens mamma.

Alexandra förstår att hon var naiv. Men hon var ung, skämdes och såg kvinnan som sin extramamma.

– Mamman var manipulativ. Men det förstod jag inte då. Hon lovade att hjälpa mig så att inte min egen mamma skulle få veta någonting.

Tillslut kunde Alexandra inte hålla skulderna hemliga längre. Hennes familj polisanmälde bästisens mamma direkt. Av polisen fick de rådet att inte betala skulderna eftersom viktiga bevis skulle förstöras.

Hennes skulder uppgår till cirka 350 000 kronor. Alexandra har ansökt om skuldsanering, men har fått avslag flera gånger. Kronofogden tycker att skulderna är för små. Dessutom har Alexandra ett fast jobb.

– Om jag säger upp mig eller tar ännu ett stort lån ökar chanserna att jag blir beviljad skuldsanering. Det är ett märkligt system.

Alexandra har sedan 2017 levt på existensminimum. Hon arbetar heltid på en förskola, men Kronofogden tar största delen av lönen. När Alexandra har betalat hyra, el och abonnemang har hon en tusenlapp kvar.

Hennes liv begränsas av skulder som egentligen inte är hennes.

Men, så tändes hoppet.

Efter en utdragen förundersökning, och flera planerade rättegångar som mamman inte dök upp till, dömdes den 52-åriga kvinnan i september i år för bedrägeri mot Alexandra vid 17 tillfällen.

– När domen föll kunde jag andas igen. Det var tydligt att alla trodde på mig i rättssalen. Det är en vinst i sig.

Mamman fick villkorlig dom och ska betala 144 426 kronor i skadestånd till Alexandra.

Men. Det är pengar som Alexandra förmodligen aldrig kommer att få.

– Jag är så arg på Sveriges rättssystem.

undefined
"Det är klart att jag är sjukt glad att hon äntligen dömdes. Men samtidigt hjälper inte inte domen mig. Det är fortfarande jag som måste betala skulderna", säger Alexandra Pettersson.

Att som brottsoffer få sitt skadestånd är ofta en lång och snårig väg.

Om gärningspersonen inte betalar självmant kan Kronofogden hjälpa till att driva in pengarna. Myndigheten undersöker om gärningspersonen har tillgångar som täcker skulden.

Eftersom mamman sedan tidigare är svårt skuldsatt är det föga troligt att Kronofogden finner några tillgångar.

Som brottsoffer kan man då vända sig till sitt försäkringsbolag eller sin bank, men det är sällan som de betalar i bedrägerifall.

Alexandra har ansökt om skuldsanering, men har fått avslag flera gånger. Kronofogden tycker att skulderna är för små. Dessutom har Alexandra ett fast jobb. "Om jag säger upp mig eller tar ännu ett stort lån ökar chanserna att jag blir beviljad skuldsanering. Det är ett märkligt system".
Alexandra har ansökt om skuldsanering, men har fått avslag flera gånger. Kronofogden tycker att skulderna är för små. Dessutom har Alexandra ett fast jobb. "Om jag säger upp mig eller tar ännu ett stort lån ökar chanserna att jag blir beviljad skuldsanering. Det är ett märkligt system".
Detta har hänt

2013 gav Alexandra i god tro ut sina kontouppgifter till sin bästa kompis. Bästisen och hennes mamma handlar för tiotusentals kronor i Alexandras namn. Skulderna ökar snabbt.

2016 upptäcker Alexandras mamma skulderna och gör en polisanmälan.

2017 Utredningen drar ut på tiden. Misstankarna mot bästisen avskrivs. Bevisningen mot mamman växer däremot.

2021 Mamman döms för bedrägeri vid 17 tillfällen. Men Alexandra kommer förmodligen aldrig att få sitt skadestånd. Skulderna, på cirka 350 000, består.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!