Älg försökte hoppa in hos familj – se klippet här

Något dunkade på familjen Holmlunds köksfönster. Det visade sig vara en älg – som hoppade desperat mot rutan och verkade försöka ta sig in.

Här försöker älgen ta sig in genom fönstret.

Här försöker älgen ta sig in genom fönstret.

Foto: Privat

Linköping2023-10-18 07:00

Dramat utspelade sig i Linköpingsstadsdelen Johannelund vid 17-tiden på tisdagen. Ellen Mattsson Holmlund och maken Per Holmlund var hemma med sina döttrar och sin hund på Nätvingestigen. 

– Vi hörde något som dunkade mot rutan i köket. De håller på med asfaltsarbeten utanför så vi trodde först att det var något med det. Och så får vi se en älg som hoppar upp mot fönstret, fyra-fem gånger, berättar Ellen Mattsson Holmlund. 

Medan hon berättar om dramat några timmar senare skäller familjens hund i bakgrunden. 

– Han var livrädd, säger Ellen Mattsson Holmlund.  

Per Holmlund hade sinnesnärvaro nog att lyfta telefonen och filma. Att det var en skrämmande situation framgår tydligt i klippet. Alla blev chockade, inte minst döttrarna. 

Men efter en liten stund vände sig älgen bort. Per Holmlund gissar att någon ropat och fångat älgens uppmärksamhet. 

– Det var folk i lekparken utanför, säger han. 

Kanske hade älgen blivit skrämd av asfaltsarbetet i närheten och försökt hitta en genväg genom huset. I stället vände den om och sprang iväg samma väg som den kommit. 

– Det kom ut många grannar efteråt och pratade. Någon hade sett en älg i Johannelunds centrum vid 16.30, berättar Per och Ellen.

De gissar att älgen var en ung tjur, på filmen syns att den har små horn. Älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar på våren när yngre syskon kräver mer uppmärksamhet. Därefter är det inte ovanligt att de unga älgarna råkar klampa in i civilisationen på sina upptäcktsfärder. 

I Linköping dyker det upp älgar oftare än man tror. Så sent som på tisdagen larmade Trafikverket två gånger om älgar som vistades lite för nära väg 35 i närheten av Sviestad. I våras sköts en älg av kommunjägare vid Industrigatan och på försommaren 2022 filmade uppmärksamma Linköpingsbor en älg som travade genom Tannefors, simmade över Stångån, spankulerade upp genom Berga och försvann ut i Vidingsjöskogen. 

– Jag ringde viltvårdaren efteråt. Han noterade vad som hänt men var inte väldigt överraskad, säger Per Holmlund. 

Som tur var ställde inte älgen till med någon större åverkan. Ett fönsterbleck blev skadat, och ett staket, några andra spår av älgbesöket syns inte på huset. Men hos husets innevånare lär händelsen dröja sig kvar ett tag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!