Allians bildad för tre förslag

Det som blev kvar av den gamla Alliansen samlade igår ihop sig till en gemensam pressträff där man presenterade tre förslag till åtgärder rörande den uppmärksammade chefshanteringen på omsorgsförvaltningen.

Allmän borgerlig kritisk samling mot hanteringen av Peder Ellison. Foto: Tommy Pettersson

Allmän borgerlig kritisk samling mot hanteringen av Peder Ellison. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-02-18 12:38


Det fortsätter att koka av upprördhet i Stadshuset angående beslutet om att inte förnya omsorgsdirektören Peder Ellisons chefstjänst.

Koalitionens hantering av personal- och chefsfrågor, främst inom omsorgsförvaltningen är enligt Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna helt uppåt väggarna. På pressträffen kommenterade man den aktuella situationen samtidigt som passade på att presentera tre förslag hur man sköta tillsättning- och avsättning tjänster och personalpolitik i största allmänhet.

De tre förslagen handlar om att skapa riktlinjer för tillsättning av högre chefer, inrättande av en Whistleblower-funktion och en extern granskning av arbetsmiljön på omsorgskontoret.

- I offentlig förvaltning är det viktigt att chefer och tjänstemän rekryteras, tillsätts och avsätts på professionella meriter snarare än politiska.

Det har under lång tid funnits en ordning där majoritet och opposition givits insyn i dessa processer, men där vi nu får konstatera att det inte räcker. Att det finns en fastställd riktlinje, som tydliggör politikens inblandning, är en trygghet för alla inblandade. Tjänstemannen som ansvarar för ärendet, för den enskilda medarbetaren, för majoriteten och för oppositionen. Linköping står i dag inför flera chefsrekryteringar och det är viktigt att de genomförs på ett korrekt sätt, säger Christian Gustavsson (M) Muharrem Demirok (C) Paul Lindvall (M) Fredrik Lundén (M) Andreas Ardenfors (KD) i ett gemensamt skarpt uttalande.

Man föreslår därför att Linköpings kommun snarast fastställer en riktlinje som tydliggör politikens roll i rekrytering, tillsättning och avslut av högre chefstjänster, där majoritet och oppositions insyn i arbetet säkerställs.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om