Alliansen måste ta sitt arbetsgivaransvar

Politiker är arbetsgivare. Bakom den självklara slutsatsen döljer sig en politisk motsättning mellan å ena sidan den borgerliga majoriteten i landstinget och å andra sidan den socialdemokratiska oppositionen.

Gruppledare Mats Johansson ser ensam ut bland arbetsgivarna på landstingsfullmäktige.

Gruppledare Mats Johansson ser ensam ut bland arbetsgivarna på landstingsfullmäktige.

Foto:

Linköping2012-02-23 07:39


Landstinget i Östergötland var en av de offentliga arbetsgivare som gick i spetsen för att "outsourca" och sälja ut delar av verksamheten redan i slutet av 1980 - talet.

Solklart ansvar
Sedan följde primärkommunerna efter och försökte renodla sin så kallade kärnverksamhet och myndighetsutövning.
En del av kommunerna införde också en köp och säljorganisation för att hantera den nya tidens konkurrensupphandlingar av offentlig verksamhet. Parallellt med att dessa omvälvande organisationsförändringar infördes försökte man medvetet eller omedvetet att "skjuta ned" arbetsgivaransvaret från politiken till tjänstemannaorganisationen.

Enkla frågor?
Nu reagerar socialdemokraternas gruppledare Mats Johansson på detta och genom sin interpellation vid landstingsfullmäktige ställde han besvärliga frågor om det politiska ansvaret som Alliansen har för landstingets personal.
- I olika sammanhang har landstingsrådet Anita Jernberger givit intrycket av att hon inte ser sig själv som arbetsgivare, bland annat genom att säga att avtal sluts mellan "parterna" utan att se sig själv som en av dessa parter, påstår Mats Johansson och förtydligar.
- Även om vi inte sitter med vid förhandlingsbordet är det vi som förtroendevalda politiker som har det högsta ansvaret för hela landstingets organisation, inklusive medarbetarpolitiken och avtalen med fackliga organisationer, säger Mats Johansson.
- Jag vill därför ha reda på om Anita Jernberger och den borgerliga alliansen verkligen har den oansvariga inställning som man gett uttryck för eller om hon uttryckt sig felaktigt och vill ändra det hon sagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om