Antalet kommuner som redovisar brist på bostäder har ökat de senaste åren och det är 135 kommuner som bedömer att den lokala bostadsmarknaden präglas av brist på bostäder i förhållande till efterfrågan.
Få fart på byggandet
Kommunerna bedömer att 22 500 bostäder påbörjas genom nybyggnad 2012 om man utgår från vad kommunerna bedömer som säkra projekt.
Det betyder att nyproduktionen av bostäder i år blir lägre än något av de senaste åren bortsett från 2009.
Situationen är kritisk och regeringen har därför bland annat gett Boverket i uppdrag att se över bostadsförsörjningslagen för att förtydliga kommunens ansvar för bostadsförsörjningen och tydliggöra att boendet också är en viktig regional fråga.
Undantag Linköping?
Det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande är höga produktionskostnader, men allt fler kommuner anger också att en svag inkomstutveckling är ett hinder.
Även Linköpings kommun som under krisåren har hållit byggandet uppe på acceptabla nivåer kommer att drabbas så småningom något som föranlett den borgerliga gruppen i Teknik och samhällsbyggnadsnämnden att reagera med ett antal framåtsyftande förslag.
Förslagen syftar till att Linköping ska bli bäst på bostadsbyggnation.
- Sedan 2009 har europeiskt bostadsbyggande successivt minskat jämfört med tidigare år. Detta kan ses även i Sverige och Linköping.
Den globala ekonomiska oron är den främsta orsaken, men vi ser även strukturella orsaker i Sverige såsom dålig konkurrens och ändrade bankregler, menar Muharrem Demirok ordförande i Tekniknämnden.
Alliansen vill underlätta byggandet
Bostadsbristen i kommunerna fortsätter att öka och cirka 64 procent av befolkningen bor i kommuner med bostadsbrist, medan endast sex procent bor i kommuner med överskott på bostäder enligt nyligen framtagna siffror från Boverket.
Petra Hellsing (KD), Anna Steiner-Ekström (M), Muharrem Demirok (C), och Carl-Fredrik Ideström (FP).
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!