Allt fler behöver stöd att hitta boende

Linköping ligger i toppskiktet bland kommuner som själva måste agera hyresvärd för att alla kommuninvånare ska få tak över huvudet.

Stångåstaden är en stor aktör när det kommer till bosociala kontrakt.

Stångåstaden är en stor aktör när det kommer till bosociala kontrakt.

Foto: Pia Molin

Linköping2018-10-29 20:12

Linköping har 580 sådana lägenheter och ligger på en femte plats. De kommuner som har fler sådana bostäder är alla större än Linköping.

Kraven för att få ett förstahandskontrakt har ökat i hela landet, enligt en granskning gjord av Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & hyra. En blivande hyresgäst får inte ha betalningsanmärkningar, ska helst ha fast jobb och en stabil social situation. För nyanlända är situationen också mycket svår. Det är här som socialförvaltningar runt om i landet får träda in. Enligt Boverket har de här sociala kontrakten ökat med 250 procent under de senaste tio åren.

Elisabeth Gustavsson (S), ordförande i socialnämnden, säger att man märkt av att fler är i behov av hjälp för att hitta boende.

– Vi har jobbat hårt med frågan och har lyckats rätt bra, men det är klart att vi skulle behöva fler lägenheter, säger hon.

Stångåstaden med sina drygt 18 500 lägenheter är den största uthyraren, men även mindre privata fastighetsägare deltar i samarbetet.

– Av de 580 lägenheterna finns en tredjedel på Arenan. De ägs av en privat fastighetsägare (Botrygg), säger Fedja Serhatlic som är enhetschef för bostadsförsörjning.

Till skillnad från många kommuner har Linköping aldrig köpt bostäder eller hus för att rädda situationen. Norrköping har köpt tre bostäder och Söderköping ett. Helsingborg, Västerås och Uppsala är de kommuner i landet som har köpt flest lägenheter som kan användas för nyanlända eller hyras ut genom så kallade bosociala kontrakt.

I Boverkets enkät har nästan samtliga av Sveriges 290 kommuner deltagit.

Sociala kontrakt

1) Stockholm 4 137

2) Göteborg 1 800

3) Malmö 1 311

4) Uppsala 694

5) Linköping 580

14) Norrköping 328

Östergötland:

Sociala kontrakt i länet

Linköping 580

Norrköping 328

Söderköping 102

Finspång 71

Vadstena 17

Mjölby 12

Åtvidaberg 10

Valdemarsvik 4

Ydre 3

Ödeshög 3

Boxholm 2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!