Kvinna dog efter attacken vid resecentrum

Strax före klockan 11.00 på torsdagen blev en kvinna i 45-årsåldern attackerad av en man på resecentrum i Linköping. Polisen meddelade senare att kvinnan dog av sina skador. En man i 40-årsåldern är nu misstänkt för mord.

Polisen har spärrat av stora delar av resecentrum.

Polisen har spärrat av stora delar av resecentrum.

Foto: Julia Djerf

Linköping2021-04-15 11:58

Polisen nåddes av larmet klockan 10.53 på torsdagen. Enligt larmet som kom via SOS skulle en kvinna ha blivit angripen av en man vid resecentrum. 

Tre minuter efter larmet var den första polispatrullen på plats. En kvinna, som troligen blivit attackerad i den gångtunnel som förbinder perrongerna på stationen, hittades svårt skadad och fördes till Universitetssjukhuset för vård. 

– Det rör sig om ett allvarligt brott. Det verkar som en kvinna har blivit påhoppad. Hon har förts till sjukhus i ambulans, sade polisens presstalesperson, Thomas Agnevik, kort efter larmet. 

Strax före klockan 14.00 på torsdagen meddelade polisen att den drabbade kvinnan dött av sina skador. Hennes anhöriga hade då underrättats. 

Polisen begärde omgående att Trafikverket skulle stoppa all tågtrafik och började genast söka efter gärningsmannen. Omkring klockan 11.00 – det vill säga mindre än tio minuter efter det första larmet – greps en man i 40-årsåldern som misstänkt för dådet. Gripandet skedde i närheten av resecentrum.

Initialt greps mannen som misstänkt för försök till mord, men vid beskedet om att kvinnan dött ändrades rubriceringen till mord.  

Polisen uppgav senare under dagen att den misstänkte mannen och den angripna kvinnan kände varandra sedan tidigare. 

– De var inte obekanta för varandra, någon form av relation hade de. Men vi får se vad som sägs i förhör, sade polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på eftermiddagen. 

Den misstänkte gärningsmannen anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Mannen som är i 40-årsåldern är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen och kvinnan är bekanta med varandra, det är ingen fara för allmänheten, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson i ett pressmeddelande.

Dådet skedde vid en tidpunkt när det var mycket folk i rörelse på resecentrum. Polisen uppmanade via media alla som sett hela eller delar av händelsen att stanna kvar och ge sig tillkänna till poliser på platsen.

– Det här är en plats och en tidpunkt där vi vet att det finns många personer. Vi har pratat med många vittnen och är det några som har befunnit sig på platsen och sett något så vill vi gärna komma i kontakt med de personerna. De får gärna höra av sig till polisen. Ju fler vittnen vi har desto klarare bild av vad som inträffat kan vi få, sade Dennis Johansson Strömberg.

Ett stort antal poliser dirigerades till resecentrum och spärrade av stora delar av området. Kriminaltekniker, som var klädda i vita skyddsdräkter, sökte efter spår i tunneln där dådet verkar ha skett. 

– Det är en plats som är av vikt för utredningen. Men vi vill inte precisera var angreppet skett. 

Polisen arbetade även med att hämta in bilder från övervakningskameror på resecentrum. Platsen torde vara en av de mest kameraövervakade offentliga platserna i Linköping.

– Vi ser över möjligheten om det finns kameror som har fångat delar eller hela händelseförloppet. Vi undersöker vilken bevisning som finns. 

Misstänker polisen att gärningsmannen använde något tillhygge?

– Det är ingen detalj som vi går ut med i nuläget. Kvinna blev angripen på eller i närheten av resecentrum, men vi går inte ut med hur angreppet gick till eftersom det skulle kunna påverka vittnen, sade Dennis Johansson Strömberg.

Hur arbetar polisen just nu?

– Vi arbetar hårt. Det är många poliser involverade och vi pratar med vittnen. Vi är även på plats och försöker säkra eventuell bevisning.

Vid lunchtid hävdes tågstoppet på sträckan, men inga passagerare släpptes på eller av under tiden som polisen arbetade vid de ordinarie perrongerna vid resecentrum. 

undefined
Polisen har spärrat av stora delar av resecentrum.
undefined
Våldsbrott resecentrum Linköping
undefined
Polisen har spärrat av stora delar av resecentrum.
Polisen larmades till Linköpings resecentrum vid 11-tiden på torsdagen.
Polisen larmades till Linköpings resecentrum vid 11-tiden på torsdagen.
Detta har hänt

10.53: Polisen får larm om att en kvinna blivit angripen på eller i närheten av resecentrum.

10.56: Polisen är framme vid resecentrum och börjar utreda vad som hänt.

10.57: Polisen begär omedelbart trafikstopp hos Trafikverket.

11.00: Polisen uppger att en man har gripits som misstänkt för ett grovt våldsbrott. 

12.59: Polisen uppger att den gripne mannen är i 40-årsåldern. Han och den drabbade ska inte ha varit obekanta för varandra.

13.53: Den drabbade kvinnan har avlidit, uppger polisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!