Anders Jonsson med strömmen

När den svenska elmarknaden avreglerades för drygt 16 år sedan hade man som mål att med hjälp av konkurrens få ned elpriserna.

Anders Jonsson sticker ut hakan.

Anders Jonsson sticker ut hakan.

Foto:

Linköping2012-03-01 07:41


Därefter har diskussionens vågor gått höga huruvida man lyckats med det eller inte. Klart är att vi har fått ett antal/fåtal större aktörer på elhandelsområdet och elpriserna ut mot kunden har ökat successivt. Vad som är orsak och verkan återstår att se men det har inte blivit bättre för el konsumenterna sedan 1996. Tekniska Verken är ett kommunalt aktiebolag som verkar på energimarknaden men man gör det med en hel del begränsningar.

Kommunallag som restriktion
En person som funderat mycket över dessa frågor är bolagets nuvarande vd Anders Jonsson. Med en långvarig erfarenhet inom energiproduktionsområdet är det få människor i Sverige som kan uttala sig med en så pass erfarenhetsgrundad kompetens och närhet till de aktuella problemen. Vi träffar Anders Jonsson en gråmulen vinterdag på väg ned mot kraftvärmeverket för att käka tårta. Anledningen till tårtkalaset är att man på ett snabbt och effektivt sätt har lyckats reparera och ta i bruk den panna som brann några veckor tidigare. Nu är produktionen i full gång och arbetet visar på hur ett väloljat företag ska fungera.

Väcker reaktioner
Hösten 2010 stack Anders ut hakan rejält i ett debattinlägg i forumet Newsmill. I diskussionsinlägget kritiserade han två stycken heliga kor. Kommunallagen och konkurrenslagstiftningen.
- Jag tror att man snart kommer att inse att de frågeställningar jag tagit upp är viktiga både för vårt arbete med att klara klimatmålen och ha en ändamålsenlig energiproduktion till gagn för medborgarna, säger Anders Jonsson.
Tekniska Verkens vd väckte därmed en debatt som inte enbart fördes på nätet utan även fördes in i riksdagens kammare.
- Efter mina Newsmill inlägg har jag talat med många politiker och fått gehör för mina synpunkter år och får understöd av min ordförande, säger Anders och syftar på centerpartisten Gösta Gustavson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om